View Single Post
Staro 10.07.2007., 03:17   #3
gorluk
Čovjek
Moj komp

gorluk's Avatar

Datum registracije: Oct 2006
Ja bih ti preporučio da preskočiš Dreamweaver i probaš naučiti pisati što čišći kod - možeš npr. koristiti HTML Kit (besplatan program, odličan HTML editor), a za CSS npr. Top Style (također odličan CSS editor).

Problem je u tome što se u gomili tutoriala za Dreamweaver radi s korištenjem tablica za layout, što je pogrešan način (tablice služe za tablične podatke i to je to - iako ponekad postoje iznimke).

Preporučujem ti da (pored tutoriala) nađeš nekoliko dobro napravljenih stranica (ne u smislu da ti lijepo izgledaju, iako je to naravno bonus, već da je kod čist, da je sadržaj odvojen od forme, da se pridržava standarda, da je tableless itd.) i onda prouči njihov HTML+CSS (naravno, nakon što naučiš bar neke osnove, kako bi uopće razumio zašto su korišteni određeni tagovi, properties itd.). Obavezno pogledaj kako izgleda stranica kada isključiš CSS, to će ti puno pomoći da bolje shvatiš odvajanje forme i sadržaja, te prednosti i mogućnosti takvog izrađivanja stranica.

Preporučio bih ti da obavezno instaliraš "Web Developer Toolbar" ekstenziju za Firefox, ta ekstenizja ti može odlično poslužiti pri učenju HTML / CSS-a (npr. možeš uključiti razne opcije iscrtavanja određenih elemenata, imena tagova itd, što je jako korisno pri analizi stranice / koda).

Ovdje ćeš naći sve moguće resurse koji ti trebaju, od početničkih tutoriala, osnova HTML-a i CSS-a, pa sve do AJAX-a i sl:

http://www.alvit.de/handbook/

Uglavnom, moj savjet je da za početak preskočiš Dreamweaver, a poslije se uvijek možeš vratiti na njega, a poznavanje osnova će ti biti ful korisno, i moći ćeš raditi bolje i u Dreamweaveru, ili pak pomoću nekog drugog editora. Ne bi trebao potrošiti više vremena učeći na taj način, a dobit ćeš puno čvršću bazu i dublje razumijevanje gradiva.

Naravno, i navedeni Lynda tutorial je dobra stvar (a postoje i Lynda tutoriali za HTML odnosno CSS).

Ovdje imaš dosta linkova na razne resurse vezane uz HTML / CSS / Flash

Uživaj
gorluk je offline   Reply With Quote