Citiraj:
Autor Momir
Eto sve pise u naslovu. Inace sam totalni pocetnik i nista mi nije jasno u vezi kamera. Komp mi ima i USB i Firewire, ako je bitno. Pa ako moze koja preporuka. Unaprijed hvala. 
|
1. najjednostavnije moguće za upotrebu: DVD kamere. Snimaju na mini DVD medije. Ja bi ih izbjegao u širokom luku. Ali fakat imaju jednu "prednost", one bi trebale moći (dakle snimak bi trebao biti već autorizirani DVD) da medij izvadiš iz kamere ubaciš ga u DVD player i gledaš snimak.
2. jednostavne: kamere sa harddiskom. Odlično zamišljene, uglavnom imaju disk od 30Gb. Jedina mana IMHO je što AFAIK ne postoje verzije koje snimaju DV formatu, nego sve snimaju direktno u mpeg2 fajl kojeg onda preko usb-a kao fajl prebaciš na svoj hard disk. Za gledanje na bilo kojem DVD playeru taj mpeg2 fajl moraš sam autorizirati u DVD-Video format
3. složenije: kamere koje snimaju na miniDV trake u DV codecu. DV codec je superioran u odnosu na mpeg2 za snimanje, jer su svi frejmovi I-frames. Snimak se prebacuje na PC harddisk preko firewire kontrolera u realtimeu, dakle snimka od 24min se skida točno 24minute. Ja bi i dan danas kupio miniDV kameru.
Ne zamarati se brojem megapixela na ccd chipu jer se za miniDV format koristi AFAIK svega 540000 pixela, ostatak služi za fotografije, bitnije je njegova veličina i kod boljih kamera njihov broj. Posebnu pažnju posvetiti karakterisikama objektiva. Vrlo važna stvar je kapacitet baterije.
Isto tako ne zamarati se softverskim efektima koji su ugrađeni u kameru. Bespotrebno plaćanje ničega,a sve se to riješava naknadno obradom materijala.
Eto.... možda pomogne