Ovih dana i Samsung je izbacio svoj 20x model prže (podsjećam na postojeće - LiteOn 20-A1 seriju i LG GSA-H55) koja bi po specifikacijama, ali i po prvim iskustvima i rezultatima testiranja, trebala nadmašiti svoje konkurente. Naime, ova Samsung prža osim 20x prženja na DVD+R/-R medije, u specifikacijama podržava čak 16x DVD+R DL i 12x DVD-R DL snimanje.
http://www.samsung.com/Products/Opti...Specifications
Po čemu je bolja?
- 20x snimanje - LiteOn zapravo ne dostiže ni 19.5x pri čemu su kvalitativno rezultati šareni (ali bolji nego kod LG-a) i snimanje traje oko 5 minuta. LG, s druge strane, čak i prelazi 20x, te snimanje traje (kod -R medija) kraće od 4:40, ali je kvaliteta znatno slabija nego na 18x. Moj je dojam bio da su te brzine jednostavno prevelike čak i za najbolje današnje medije, te da je LG prebrz. Međutim, Samsung snima podjednako brzo kao LG, a prva testiranja pokazuju dobru kvalitetu. Možda ipak 20x zaživi i u svakodnevnom snimanju (ne samo za obaranje brzinskih rekorda).
- 16x/12x DL snimanje - dosad je rekorder bio LG sa 10x/10x snimanjem. Doduše, treba istaknuti da se ovdje radi zapravo o podršci za DVD+R DL 1.2 standard koji donosi 12x i 16x brzine, za razliku od ostalih snimača koji podržavaju verziju 1.1 (do 8x, onih 10x kod LG-a je overspeed). Trenutno, na 16x podržan je samo jedan medij (Ricoh), kojeg kod nas vjerojatno neće biti moguće nabaviti dok ne uđemo u EU (ne mislim pritom na sam ulazak, nego na to da će trebati 3-4 godine dok to bude kod nas nabavljivo - pogledajte 8x DVD+RW medije), ali - podrška je tu. Također, Verbatimov 8x DL medij, koji se kod nas još nekako i može nabaviti, podržan je na 12x.
- SATA sučelje - iako jedan od modela iz LiteOn-ove 20x serije također ima SATA sučelje, LG nema 20x SATA snimač, pa je tu Samsung ubilježio još jedan plus.
- pored ovih istaknutih činjenica, treba reći da po svim ostalim specifikacijama Samsung prati ostale moderne DVD snimače (čak je brži u čitanju nekih formata od svojih prethodnika, još uvijek za nijansu sporiji od nekih LG snimača), snimanje je dosta brzo na skoro svim brzinama (ne najbrže, ali brzo), i općenito obećava puno, tako da oni koji uskoro misle uletiti u kupnju SATA prže imaju dosta razloga za razmišljanje o ovoj prži. Da, i ovaj Samsung (kao i LiteOn) koristi MediaTek čipset, što znači da će uz određene izmjene u registry-ju vjerojatno biti moguće vršiti s njim testiranje kvalitete.
Ne izda li LG u dogledno vrijeme napokon 20x SATA pržu (s Renesas čipsetom, a ne kao H55), ovo bi mogla biti moja prva SATA DVD prža.