6.9.2007. napravljen mali update, dodane stvari su napisane ovom bojom
Maticna ploca: ECS nFORCE4 M-A rev 3.0
Chipset: nForce4-4x
Slika ploce: http://www.avadirect.com/image.asp?name=AM2-ECS-NFORCE4MA.jpg
Specifikacije: http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prika...=0&Sifra=22131
Memorija: Patriot 1x1GB DDR2 667MHz
CPU+Coolerr: AMD 3200+, Orleans jezgra, 2GHz, 512kB L2
+ Freezer64 nonPRO, Sharkoon 92mm ventilator
Bios OC opcije:
U biosu se mogu mjenjat napon cpu-a od 0.55V-1.45V, multiplier od CPUa i omjer fsb:cpu. Nema opcija za namjestanje latencija memorije i napona na memoriji.
Pozitivno:- jeftina ploca, kupljena za 380kn u ve-milu
- tih ventilator na chipsetu (ploca je nova pa postoji mogucnost da ventilator prozuji s vremenom, nakon 2 mjeseca zujalica jos nije prozujala
)
- stabilna na default (stabilna na fsb 230 vec 2 mjeseca )
- 2 utora za PATA uredjaje (do 4 uredjaja)
Negativno:- u biosu nema opcija za namjestanje napona i latencija memorije
- krivo ocitava temperature procesora u biosu (idle oko 55°C) (novi bios bi to trebao rijesiti ali mi se neda zezati s tim buduci da mi to direktno ne utjece na performanse)
- osrednji OC potencijal, 240MHz FSB
- prvi pci utor je preblizu pcie utora pa ce hladnjak sa velike vecine grafickih kartica zablokirat taj prvi pci utor (na slici je gigabyte 6600gt sa stock hladnjakom)

Overclocking:
Maksimalni stabilni FSB ploce je oko 240MHz. Testirao sam sa superPI 8M.
Na FSB 250MHz superPI puca. Pri sljedecem restartu sam smanjio multiplier na 9x. Srusio se pri ulasku u win nakon cega se windowsi vise nisu htjeli bootat i tu sam onda stao. Sad bi trebalo vratit image windowsa i izvrtit neki malo vjerodostojniji test stabilnosti ali okvirno, to je tu negdje.
EDIT (4.7.2007.)
Izvrtio sam jedno pola sata ortosa na FSB 240MHz i odigrao jedno sat vremena AmericasArmy i radi stabilno. Duze mi se nije dalo. Proc je bio na 2400MHz (x10 multiplier) i memorija na 4 4 4 12 300MHz 1.8V (@533). Buduci da ploca nema opcije za napon na memoriji nit rucno namjestanje latencija postavio sam FSB na 230MHz, proc na 2.3GHz i memorija na 383MHz 5 5 5 15 1.8V (@667) kako bi izvukao malo vecu brzinu memorije. Na tim latencijama sam vrtio memtest sat vremena kako bi se uvjerio da memorija nece rusit sistem. Na 240MHz i omjerom @667 nece bootat os. Izvlacit mogucih 50ak MHz na procu i 10ak MHz na memoriji mi se nije dalo. Mozda drugom prilikom kad se opet zazelim prckanja.
Na 234MHz FSB memtest baca greske nakon pola sata.
U ovom dodatnom testiranju u kompu je bila jos i kingmax cl5 800MHz memorija. Zaboravio sam napravit screenshot spd-a pa cu to drugi put. Sad sam u linux pa mi se neda restartat

.
/EDIT
Na default postavkama ploca radi bez ikakvih problema.
Zakljucak:
Maticna je dobar izbor za nekoga tko ne zeli previse overclockat komp. Buduci da u biosu nema opcija za namjestanje memorije bilo bi dobro uz nju uzet neku 800MHz memoriju. Cijena i garancija od dvije godine svakako idu ploci u prilog.
Za office konfu je ipak ne bi preporucio jer mislim da je u tom slucaju bolja opcija uzet plocu sa integriranom grafickom.