View Single Post
Staro 17.06.2007., 00:29   #3
munst0r
Premium
Moj komp

munst0r's Avatar

Datum registracije: Mar 2004
E da... sad kada sam ponovo procitao ono sto si napisao, uvidjeh da tebi ustvari ne treba formula za pretvorbu iz radijana u stupnjeve, nego formula za pretvorbu iz stupnjeva u radijane...

Ta formula glasi:

radijani = stupnjevi * (pi / 180)

Naime, pretpostavljam da ce ovi kutovi a i b biti zadani u stupnjevima, a funkcije SIN i COS u QBASICu primaju radijane. Dakle, ti prvo trebas zadane stupnjeve pretvoriti u radijane te ih zatim predati funkciji da izracuna sinus, tj. kosinus.

"Problem mi nastaje sto taj sinx dobijem u radijanima".

Sinus nekog kuta ne moze biti u radijanima, niti u stupnjevima. Sinus, kosinus i ekipa su brojevi koji nemaju svoju jedinicu. Dakle, mozemo reci da sinus nekog kuta iznosi 0.32532 NICEGA.

Nadalje, ako znamo da je sinus nekog kuta 0.32532 onda mozemo jednostavno izracunati da taj kut iznosi nesto malo manje od 19 stupnjeva, odnosno 0.33 radijana.
Pomocu jedne od gore navedenih formula za pretvorbu iz stupnjeva u radijane (i obrnuto) mozes provjeriti da su to isti kutevi.

No, pustimo sad matematiku na miru...

Evo rjesenja programa:
(Moram napomenuti da ja nisam taknuo qbasic od osnovne skole te da je moguce da mi se potkrala neka sintaksna pogreska... ako mi netko nadje logicku pogresku u ovakvom zadacicu, odmah skacem kroz prozor... )

Citiraj:
CLS
INPUT "Unesi prvi kut: ", a
INPUT "Unesi drugi kut: ", b

radA = a * (180 / pi)
radB = b * (180 / pi)

IF a > b THEN
sinus = SIN(radA)
kosinus = COS(radB)
ELSE
sinus = SIN(radB)
kosinus = COS(radA)
END IF

PRINT "Sinus veceg kuta iznosi"; sinus
PRINT "Kosinus manjeg kuta iznosi"; kosinus

U zadatku nije napomenuto sto treba napraviti ukoliko su brojevi a i b jednaki te ovaj program radi pod pretpostavkom da se nece zadavati jednaki a i b...

Nego, tebi ovo treba za faks? I izgubis se u ovakvom zadacicu? Ok, ili si lijen ko dupe, ili se za***avas...
I kako to da uopce radite u qbasicu na faksu? Jer, ovo je zadatak za peti razred osnovne skole (ne lazem, sestricna ga je upravo zavrsila)...
munst0r je offline   Reply With Quote