Postoji knjiga Brzo citanje, od Tonya Buzana cca 130kn, to si kupi i vjezbaj doma sam...knjiga je napisana kao prirucnik s lekcijama sto je odlicno, ides redom biljezis rezultate i postepeno svladavas tehniku te vidis koliki ti je napredak u brzini i razumijevanju.
Sve je stvar mentalnog treninga, treba potrositi vremena i dati si truda kako bi se dobili rezultati, pogotovo sto treba izvjezbati mozak na sasvim drukciji nacin citanja a to nije bas lako jer cijeli zivot citamo linearno rijec po rijec (uglavnom).
U principu, tehnika se zasniva u koristenju perifernog vida, i citanja vece kolicine teksta u jednoj fiksaciji...kad se tek nauci citati u osnovnoj skoli citamo slovo po slovo (klinci slovkaju), kasnije se cita rijec po rijec i tu vecina ljudi stane i dalje ne napreduju u tehnici citanja, naravno bolji citaci citaju vise rijeci istovremeno (4+), brzi citaci citaju po vise redova istovremeno, pa cak i cijele pasuse i to u oba smjera (znaci i s desna na lijevo) sve to u jednoj fiksaciji (postoji vise tehnika za brzog citanje, kad se isprobaju sve, onda se individualno izaberu one koje ti najvise odgovaraju).
Na prvi pogled to se cini nemogucim, ali jednostavno treba utrenirati mozak i tehnike dokazano djeluju i daju rezultate. Isto tako postoje tehnike memoriranja, pa jos su stari Grci koristili iste, daklem samo treba zasukati rukave, odvojiti dio slobodnog vremena i rezultati su zajamceni, bez "znoja" nema nista
Meni su tecajevi preskupi (za ono sto nude), pa sam si kupio knjigu, koja je IMHO odlicna.
EDIT: Bas citam u novom Geu kako Kim Peek cita knjige...po dvije stranice istodobno, svakim okom po jednu i za to mu treba 8s po stranici i sve sto procita zapamti od rijeci do rijeci, he, he ovo se bas ne moze uvjezbati...inace po njemu je nastao film Kisni Covjek, a tip je nesposoban za samostalan zivot i ovisi o svakodnevnoj tudjoj pomoci.