Citiraj:
Autor domy_os
...i već odavno su third party IDE kontroleri u funkciji (većinom JMicronovi) jer današnji south bridgevi imaju samo SATA podršku, između ostalog.
|
Znam, znam, ali zasad samo na pločama za Intel, a u skoroj budućnosti bit će vjerojatno tako na svim pločama - ili ništa ili third party. A taj JMicron zna naročito imati problema s optikom...
S obzirom da je nekakav prosječni "životni vijek" optičkih uređaja 2-3 godine, pa i kraće u turbulentim vremenima (npr. kod početaka masovnije upotrebe DVD snimača - kupiš 4x, za par mjeseci izađu 8x modeli, a za još nekoliko mjeseci 16x...), smatram da bi proizvođači trebali naglo prijeći na SATA sučelje (čim dosegne tehnološku zrelost, 95% proizvodnje prebaciti na SATA), a nove matične bi još godinu-dvije trebale imati IDE sučelja, da se ne moraju bacati "stari" IDE optikaneri (i hardovi) kod zamjene matične ploče. Tek tada izbaciti IDE. Nažalost, proizvođači matičnih srljaju s tim, a proizvođači optike kasne... tako da će biti ili bacanje starih optikanera i zamjena novima koji nisu bolji nego samo imaju drugo sučelje, ili otezanje s prelaskom na novu platformu. Malo sam otišao u OT, ali ima veze s ovom temom...