Citiraj:
Autor Neo-ST
Nekidan sam kupio novi Seagate 320gb 7200.10 s-ata disk u Ve-mila. Pored njega imam jos Seagate 200gb 7200.7 s-ata i WD Raptora 74gb s-ata.
OS je Win Vista Ult.
|
Čestitam...
Citiraj:
Autor Neo-ST
Disk sam formatirao pomocu Windowsovog Disk managementa, ali me buni jedna stvar. Kad ga je formatirao, ispod diska pise "Primary drive", ali to isto pise i za Raptora (na kojem su mi Win), dok za Seagate 200gb pise "logical drive" koji je tu samo radi podataka, nista se ne instalira na njega.
Da vam pojasnim, slikao sam screenshot, pa pogledajte ovdje: http://server7.pictiger.com/img/2346...enshots/ss.jpg
|
Ne piše "primary drive" nego "primary partiton" - velika razlika...
Primary drive je pojam vezan uz bootanje, tj prvi disk s kojega se čita nakon što upališ/restartaš komp i to se u principu podesi u biosu jel...
Citiraj:
Autor Neo-ST
Tako da nisu mi bas jasne te oznake...
|
Glede oznaka Rak ti je pokušao objasniti ali očito nisi čitao, pročitaj opet...
Citiraj:
Autor Neo-ST
Drugo, kada prebacujem fileove sa Raptora na Seagate 200, pise da prebacuje 40 mb/s brzinom, no kad prebacujem sa Seagatea na Seagatea, onda prebacuje 50 mb/s! Po kojoj logici, a Raptor je navodno ekstra brz disk... 
|
To nije (sasvim) istina...
Vidiš Raptor se vrti na 10000rpm i zato ima
malo vrijeme pristupa jer se zbog puno okretaja brže doveze ispod glave ono što ti trebaš dok disk traži, naravno ima on i dobar rate kopiranja ALI rate je
slabiji od novih "običnih" diskova, i to zato jer mu je gustoća podataka na pločama manja nego na njima i baš zato kad se Bracuda vrti na 7200rpm ona ima veći protok podataka, kužiš - gušći su bitovi koje čita i zato je dotok/protok veći...
Raptore (ove stare) je u principu pregazilo vrijeme jer za cijenu jednog takvog dobiješ dva nova SATAII koja spojiš u RAID0 polje i imaš i veliki kapacitet i veliku brzinu seeka, ako te to već tolko muči dal ti load nečega traje 3s ili 4s...
Citiraj:
Autor Neo-ST
I trece, kada kompjuter dugo miruje i idem uc u My Computer i idem kliknit na novi disk (Seagate 320) trebam pocekat 2-3 sekunde dok zavrti disk, ali to je cudno jer kad u istoj situaciji kliknem na Raptora ili Seagate 200 onda nema cekanja...
|
Drugačiji power managment očito...
Disk je podešen da se gasi prije nego ova dvojica, neznam dal si to tweako u sistemu ili je u firmwareu to podešeno (obično se ono u sistemu primjenjuje na sve diskove) pa probaj sa SeaToolsima pogledati i istweakati to...
Citiraj:
Autor Neo-ST
Da ja nisam sta krivo spojio ili u cemu je stos?
I nemam pojma u cemu je razlika izmedju SATA i SATA2, da to mozda ne stvara problem?

|
Nisdi krivo spojio... Da si krivo spoji disk bi ti već planuo...