Teško mi je baš tako jednostavno govoriti o tome. Virtualnu stvarnost ću zasad ostaviti po strani, to mi je još uvijek jedno veliko špansko selo i teško je reči kojim će se pravcem razvijati.
Što se samih igara tiče (tu govorim prvenstveno o auto trkama, budući da njih najviše igram), igru čini puno faktora i niti jedan ne bi smio biti zanemaren.
Ako ćemo o grafici, istina je da sam odrastao na Test driveu s Commodorca i prvih PC-a, NFS-u prvih generacija i sl., ali ne mogu reči da mi je sasvim svejedno kako izgleda grafika. Slažem se da je gameplay užano bitan, ali kad danas pogledam jedan model auta iz novog TDU-a, meni je to prekrasno... svaka kvaka je 3D, perfektno detaljni djelovi, savršen interijer... ne mogu nikako reči da mi to nije jako bitno. Isto tako je s okolinom... žice koje se njišu na vjetru, trava isto tako, ptičurine... ma kvragu... važna mi je grafika.
AI ne trebam ni spominjati... sjećam se MM-a gdje nisi mogao stati na semaforu, a da te AI ne pokupi. Danas je to puno bolje... još nije izbrušeno kako treba, ali već je to dobro i dosta daje na realnosti igre. Na to se nadovezuje fizika koja mora biti što realnija, ali ipak s dozom odmaka da ti sve to skupa bude i zabavno.
Mislim da je budućnost u velikim igrama koje će ujedinjavati puno žanrova od vožnje do FPS-a, strategije odnosno tycoon priča i sl... nešto na tragu Mafije i GTA, ali u širokim pojavnim oblicima.
Da rezimiram, treba brusiti sve aspekte igre, jer danas se ja npr. ne mogu zadovoljit igrom super priče, ali šugave grafike. Nekoć sam se mogao, ali danas ne. Isto vredi i obrnuto. Isto tako, ne bih se složio da su igre loše ili lošije nego prije. Svi mi imamo tendenciju vezivati to uz doba nekog našeg djetinjstva ili mladosti, ali stvari treba stavit realno pa se sjetim kolko sam pizdio zbog nevidljivih zidova u NFS-u i staze s koje nisi maltene mogao skrenuti ni milimetra. Mene je osobno više strah budućnosti PC-a u celoj priči oko igara i postepene dominacije konzola.