Samo da se kratko nadovezem, cini mi se da je od najvece vaznosti upravo AI. Grafika mi se cini sve besmislenijom. Jedan primjer. Neki dan ponovno instaliram Carmagedon. Igra mi je super, najvise zbog nostalgije, ali i zabavnog koncepta. I ono sto je najbitnije, uopce nisam primjetio "losu" grafiku. Uzivao sam u igri na potpuno drugaciji nacin. Pritom sam potpuno integrirao dozivaljaj igranja u sebe, i mastom nadogradio igru i njezinu vizualnost do puno vece razine, nego sto mi to pruzi jedan CMR 5.
Nisu mi jasni ljudi koji hvale svaki kamen koji sadrzi 100 000 poligona ili nesto slicno. Zar itko zeli stati dok igra, gledati svaki kamen ili list, uzimati screenshot i pokazivati ga okolo koliko korespondira sa stvarnim svijetom? Mislim da svi znamo u koliko je detalja ovaj svijet napravljen. Zar ne bi bilo lijepo da je u virtualnom vise paznje posveceno inteligenciji (npr., igrate assasina, a dok se suljate hodnikom trazeci svoju metu, sretnete jos jednog, suparnickog, koji pokusava ubiti istog covjeka. Ne smijete se napasti jer ce se oglasiti alarm i oboje cete poginuti - svatko nastavi svojim putem, on je brzi i ubije ga. Vi ga docekate na straznjim vratima, uzmete mu trofej i ubijete ga.)
Ili nesto slicno, nije bitno. Nesto da razvija prave ljudske sposobnosti, a ne da se divimo eksplozijama samo. A da ne govorim o atmosferi i slicnim stvarima koje ne opterecuje grafiku i ne namecu potrebu na ovim bespotrebnim hardwareom. Danasnji razvitak grafike ide u sulude detalje, a nimalo u sirinu, niti kompleksost samih scena...