@kvaka - Thx... odlican link i zbilja mi je sada jasnija situacija... Umjesto sto sam konstantno trazio rjesenje problema, trebao sam prvo traziti razlog i objasnjenje... Probati cu se jos malo igrati sa nekim opcijama i switch-evima po boot.ini pa javim ako nesto uspijem...
Na kraju koliko sam skuzio na nekim sustavima (serveri) je sasvim normalno 4, 6, pa i vise GB da normalno radi. I em sto to ovisi o OS-u, itekako ovisi ne samo o procesoru, vec i o chipsetu...
Osim toga, mislim da znam zasto BladeRunner-u ne pise "Physical Address Extension". Ili si prckao po boot.ini i maknuo /noexecute=optin (tj promijenio na alwayson | optout | optin | alwaysoff) pa si samim time iskljucio /PAE (Physical Address Extension) ili jednostavno imas stariji OS (ispod XP ili XP bez SP2).
Ovaj "noexecute" (mislim da je to kod intela NX; imam tu opciju u BIOS-u za podesiti) je tehnologija koja kontrolira DEP (Data Execution Prevention) koji je u XP-SP2 odmah i ukljucen. Nije ga preporucljivo gasiti, jer on sprijecava da dodje do greske koje se mogu pojaviti u zasticenom memorijskom prostoru. Ali kako meni vrag ne da mira...
I na kraju imam pitanje:
1. Sta se sad desava ako situacija ostane ovako kako je, sa mojih 3.50GB rama? Dal to narusava brzinu OS, dal mi mema radi u DC-u, jel bolje onda izvaditi 1GB i ostaviti da radi na 3GB...?
2. Kakva je situacija sa 64bitnim windozama i 32 bitnim aplikacijama... OS ih emulira, znaci li to da se skupa to sporije radi... kakva su vasa iskustva? Dal se isplati prelazit na 64bitni OS (jedino me brine nekompatibilnosti sa odredjenim app...)?