View Single Post
Staro 30.05.2007., 01:07   #185
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor Veky Pregled postova
Zasto je stetno pred semaforom biti u prvoj brzini i sa stisnutim kvacilom?
Nije štetno toliko koliko može biti korisno, a spojku je tako i tako preporučeno mjenjati nakon nekoliko desetaka tisuća kilometara, a ne kad ona sama pukne (ako ćemo već o pravilnom održavanju auta). Redoviti servis košta, ali i spriječava sranja.
Citiraj:
Kakva je stvar sa kolonama? Biti u prvoj ili kod svakog stajanja prebaciti u ler?
Ovisi o vozaču. U autoškoli te uče non-stop biti u prvoj kada negdje stojiš na cesti. No velika većina vozača drži ler, pa onda kada je semafor kratak a bedak ne gleda druge semafore kako se pale/gase (ovo što AMD-a nervira), pa kroz 10 sekundi prođu samo 2 auta.
Citiraj:
Isto tako vezano za trkeljanje u kolonama, kad se ne razvije dovoljna brzina za drugu (znaci stvarno spora kolona), pa se kvacilo dosta stisce/otpusta.. je li i to lose? Je li bolje kad krene kolona prebaciti u prvu, dati gasa, prebaciti u ler i inercijom se dokotrljati do mjesta kad kolona ponovno stane?
Neznam za druge, no mene su i u autoškoli i stari me učio da je prva brzina samo za start sa mjesta. Ja uvijek, čim se krene, pa makar bila manja brzina šaltam u drugu. Jer držati prvu brzinu i dodavati i puštati gas je ko vožnja na ringišpilu. Cimaš se napred nazad. To sigurno nije zdravo za auto, a ni ugodno. Dizelaš je toliko bolji što ima veći okretni moment u prvoj i može bez problema na ravnici (i na uzbrdici) krenuti u prvoj da se samo pusti kuplung. Tako da dizelaša u pravilu ne moraš u takvim situacijama šaltati u drugu.
Benzinac sa druge strane može isto na ravnici krenuti samo sa kuplungom (ne diraš gas), ali samo ako lagano otpuštaš kuplung (inače gecrk i odu zupčanici ako se dobro sjećam). Na uzbrdici sa benzincem kretati ko sa dizelašem (da se ne dira gas) - ne buš daleko otišao .
Ja sam učio na dizelašu i imao sam sitnih problema prvih par sati sa benzincem od starog jer sam konstantno kao kod dizelaša, puštao prvo kuplung pa onda gas (tako je instruktor zahtjevao). A krenuti samo sa kuplungom na benzincu na semaforu, jedva da ćeš i ti proći kroz semafor. No nakon 2-3 sata skuži se i benzinac, pa čak i kretanje sa ručnom na nizbrdici
Inače, nije loše, ako si nov sa benzincem malo prije stisnuti gas nego kvačilo, time ti se auto ne bu zgasil. A kako ćeš voziti onda ćeš nakon par sati već i simultano puštati kvačilo - stiskati gas
Citiraj:
Autor speedy-3 Pregled postova
novi vozaci koje instruktori uce da na sameforu drze u prvoj,,,,, tako da kad se zeleno upali mogu odmah krenut
Nikada neznaš što može biti. Ja ću uvijek zbog svojeg iskustva reći da se ako si prvi u koloni, pa makar i ako nisi, držati kvačilo i biti u prvoj.
Zašto? Šta ako te netko pokuša opljačkati na semaforu ? Taman taj trzaj i dobiješ malo na vremenu. Jesu ovo ekstremi, ali ***iga. Nije bezveze
Citiraj:
Autor panoramix Pregled postova
quote Vuco : Od tada, ako sam prvi negdje di stojim ili je noć, uvijek u prvoj na semaforu ili nekom stajanju. Noga mi neće otpast...
Meni kuplung nije tvrd i velim, čovjek procjeni situaciju u kojoj se nalazi. Ako sam u koloni, ne držim u prvoj.
Ali velim, procjena je majka. Vidio sam vozača što mladih što starih, da tokom vožnje u 2 sata ne pogleda unutrašnji retrovizor, a kamoli bočne...

***iga, meni su se smijali moji kada sam morao voziti 3-4 mjeseca sa starim prvo, bez njega pješke. Iako Panoramix veli da je on protivnik da je roditelj učitelj, to ovisi o roditelju. Al eto, dao mi je par savjeta, ne koči po oštećenoj cesti nego ranije (pa čak ako je i potrebno malo jače stisnuti kočnicu), ako ti se auto ugasi na željezničkoj pruzi, što napraviti (naravno, ako ide vlak, odma dati petama vjetra iz auta, ali ako ne ide ?) ?

Uf, koje je tema uopće ?
Nije ovo loše, dapače, ova neka iskustva su poučna. Onaj primjer od Panoramix-a sa vozačem koji isto vozi po planinama i ravnici je dobar primjer. Isto tako i ekipa koja sa mećkom po ravnici opali 100-ku, a u zavojima 40. Nemreš ga prestići da se ubiješ, a vozi ko debil.
Vuco je offline