Fedora (core) dio je Red Hata. vise o fedori procitajte na
http://fedoraproject.org/ da ne duljim puno o fedoru o distri stavit cu ovdje tutorial o instalaciji i podesavanju fedore core 6.
majke ti, otkud poceti?
svi vjeruejm znaju proci onaj dio sa provjerom cd-a /dvd-a. dolazi se do djel a gdje vas sse pita kako preparticionirati disk. najmapamtnije je fedoru(a i svaki drugi os) stavljati na potpuno prazan disk(ili aprticiju) tak da si fedora sama moze postaviti file system koji joj odgovara i odediti si swap. swap je dva puta veci id rama ako se ostavalja linuxu na volju kod partiioniranja. najpametnije je pustiti da ga sam particionira. posto sam ja imao dva diska u racunali- sata sa windowsima i apta prazan, namjenjan linuxu, rekoh fedori - okej, stavi se na prazni disk. shvatila je kaj hocu reci.
ajde da to potkrijepim slikama:

pocetni ekran
particioniranje izgleda ovak:
dakle kliknete da ostavi trenutne particije i da se ugnoji na free space.
linux ce sam znaci napraviti 2 particije: swap i /
krecemo dalje na konfiguraciju mreze. ja sam spojen ruterom na net znaci dodjelim si ip koji je u rangeu rutera i na taj nacin se spajham na net. da bi to poslozili u fedori dobijete otprilike ovakakv ekran(eth 1 dolazi samo kad imate 2 mrezna divajsa- posto ja imam samo jedan eth0 je default konekcija)
klik na defaullt konekcijau pa edit. stavite ip da je 192.168.1.2(kod emne konkretno
podesite gateway- ruterov ip- 192.168.1.1 dnsovi za t-com su 195.29.150.3 i 195.19.150.4 treci ostavite prazan
to ej to, to je slozena mreza. wee.
nakon toga ide podesavanje firewalla. enajblajt e ga. nije lose imat ga. to znate.
dozvilite si www(http), ssh ustavri taj dio dalje prema potrebi. meni ej enejblan www, secure wwwi neznam smislim jos ssh. se linux diseblajte jer vem netreba. zasto? zato.
kaj dalje.. e da, na pocetjku vas se pitalo kak hocete da ide istalacija. stvaite an desktop. to vam je vrlo okej, kasnije cemo to modificirtari. desktop isnstalira gnome koji je default graficko sucelje za fedoru core 6.(kasnije cu objsniti kak se to mjenja)
ako ste pak kliknuli na custom ostavite sve kak je bilo i windows logikom idite na next next next

uglavnom to bi bilo to kaj se tice isntalacije os-a, nije dug a ni teska instalacija os-a. pogotovo ako ide s dvd-a.
e sad onaj drugi dio- postavljanj e sustava. o tome ide sljedeci post.