Citiraj:
Autor SPLiFF
Meni bas i nije jasno, pa eto molio bih da malo pojasnis  Jer, na takvoj cesti rjetko kad gledam koliko brzo (ili sporo) vozim, jednostavno vozim prema osjecaju, a vjerojatno mi i fali malo kilometara po brdima jer zivim u slavoniji 
|
Ovaj sam primjer postao da vidim hoće li netko reagirati pravom opaskom ali...
nije kvaka u dozvoljenoj brzini ( naravno da nju treba poštivati ) već mnogi neiskusni vozači misle da ako voze 80-90 ( što je van naselja, uz toleranciju radara, uglavnom ok ) već je riječ o nizbrdici i usponu. Mnogi se zanesu i zaborave Newtona i silu težu misleći jedino jesu li unutar dozvoljenog ograničenja brzine. Na nizbrdici je pri istoj brzini kretanja puno veći zaustavni put pa ako je još sklisko od kiše ili zavojito, eto limaru posla ( a ponekad i traumatologu ) dok na uzbrdici se brzina kretanja može korigirati već i oduzimanjem gasa. Druga najčešća greška na nizbrdici je vožnja u neodgovarajućem stupnju prijenosa ( sveto pravilo : kojom stupnjem uzbrdo tim i nizbrdo ). Znam da se to ponekad čini nelogično ( kaj bi pilil nizbrdo u trećoj kad fino piči u četvrtoj ili petoj ) no kad treba iznenada zakočiti, pomoć kočenja motorom je minimalana ili nikakva jer vremena za mijenjanje stupnja prijenosa ionako više nema ( pa onda još mudrijaši u panici stisnu kvačilo e da bi pri tom nepotrebno ubrzali kretanje vozila ). Nikad se nijedan auto nije pokvario ako je "crko" pri naglom kočenju !
Vožnja nizbrdicom van autocesta iziskuje i pojačanu pozornost unutarnjem ogledalu. Često se iza nas kreće teže vozilo ( čiji je zaustavni put puno veći ) i ako situacija zahtijeva, pri naglom kočenju, ponekad je nužno procijeniti hoće li nas "mrcina" iza nas "naguziti" pa valje bježati i na suprotni prometni trak ( ukoliko je to izvedivo )
Vožnja uzbrdicom van autoceste također zna biti enigma za mlade naiskusne vozače. Snaga motora dovoljna za uobičajeno preticanje na ravnici, ponekad nije dovoljna za siguran manevar na uzbrdici i mnogi se tu precijene. Sjetimo se četvero poginulih ( izgorjelih ) na cesti Gračac - Knin prije par godina. Razlog : pretjecanje na uzbrdici, te zbog krive procjene, nemogućnost povratka u svoju voznu traku na vrijeme dok je s druge strane došlo vozilo po nizbrdici i k tome s umanjenom mogućnošću zaustavljanja.
Ima još puno primjera, no o tome drugi puta. Idem se spremati za dugu turneju od Zagreba preko Bleda, Opatije, Splita, Korčule, Dubrovnika pa nazad za Zagreb.