Matična ploča:
Abit KN9 nf4 ultra rev. 1.0, bios 1.2 (zadnji dostupan)
Standardna memorija (ona za stalno u kompu):
Patriot Signature line 4x1Gb DC (2 x 2Gb kit) DDR 800, CL5
Procesor: Sempron 3000+,
Athlon X2 3600+ Brisbane
Raspon voltaža u BIOSu:
CPU core voltage - do +0.800V u 0.025 inkrementima, min. voltaža za Brisbane je 1.3V
DDR2 voltage - od 1.75 do 2.1V u 0.05 inkrementima , od 2.1 do 2.3V u 0.1 inkrementima
HT voltage - od 1.20 do 1.40V
CPU external clock - od 200 do 400Mhz
Ploča je došla sa ver. 1.1 BIOSa, gore je flashan zadnji, ver. 1.2, koji korigira očitanje temperature Brisbane procesora i poboljšava kompatibilnost sa memorijama. Također, ver. 1.2 omogućava rad AbitEQ aplikacije za čitanje senzora i kontrolu ventova.
Sličica ploče:
Pozitivno:
* cijena (oko 550kn u Linksu sa svim popustima)
* fizički djeluje solidno napravljena (Rubycon kondići oko socketa, metalni backplate, šarafi kroz okvir za hladnjak, layout, OTES ...)
* radi OK sa danom memorijom sa popunjenim svim slotovima
* stabilna, prosječno dobar OC
* dobar layout (kome odgovara NB iznad PCI-E 16x slota .... uglavnom je dobro zbog hlađenja NBa)
* nema problema sa PCI karticama, USB-ima, SATA kontrolerima, etc., RAID i integrirani zvuk nisam probao (na ploči je SB Live! i TerraTec Cinergy 600)
* OTES hlađenje - može biti i nedostatak, objasnit ću poslije
Negativno:
* Max stabilni FSB je negdje odmah poslije 300Mhz
* nestabilna memorija na 1T kod OCa na nekim djeliteljima (ovo može biti i normalno, ovisno o procu)
* senzori malo lažu, nisam previše oduševljen sučeljem AbitEQ aplikacije
* nema legacy portova
Sa Sempronom je ploča isprobana do max 300Mhz FSBa (8x300), radio je samo djelitelj za 800mhz, memorija je radila na auto postavkama (CL 5, 2t) na 960Mhz na 2.1V. Više od toga nisam probavao. Djelitelji za DDR 667, 533 i 400 nisu radili sa Sempronom.
Brisbane X2 3600+ također radi na 300Mhz FSBa, 9.5 x 300 ~ 2850Mhz pri defoltnoj voltaži koju ploča daje za taj proc, 1.3 V

.
Sa Brisbenom isprobano rade djelitelji za DDR800, DDR667 i DDR 533 na defoltnom množitelju (9,5), a ne radi djelitelj za DDR400. Sa trenutnim postavkama (9.5 x300) je u pogonu djelitelj za DDR 533, memorija radi na ~814Mhz, CL5, 1t, 1.95V.
Probao sam još sa cijelim množiteljem procesora, 9x, ali nisam ništa dobio ... izgleda da ploča ima svoj max i to je to. I ovako sam jako zadovoljan.
EDIT2: Sa 4Gb Patriota radi još uvijek na 300 FSBa, djelitelj 533, CL4-4-4-12 ~814Mhz, 2T, 2.0V.
Nakon 300Mhz FSBa, memorija počne tražiti više od 2.0V i sistem djeluje nestabilno. Probao sam sa 9.5 x 316 ~ 3000Mhz sa dizanjem voltaže DDRa na 2.1V i procesora +0.05V i sistem boota, ali pada na 3. ili 4. iteraciji SuperPi-a. S obzirom na pasivno hlađenje ploče, napone čipseta nisam dirao tako da vjerujem da je čak do ploče. Inače, ploču su recenzirali i neki Poljaci, kojima je max stabilan FSB bio 310Mhz.
Recenzija:
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1700-9
Par screen shotova:
Rezultati SuperPi-a možda nisu skroz reprezentativni s obzirom da je test rađen na staroj instalaciji Windowsa koja je preživjela promjenu ploče/socketa, procesora i memorije.
Malo o OTES heatpipe hlađenju:
Stvar fino radi u provjetrenom Stackeru i sa hladnjakom procesora koji puše po gornjem pasivcu sustava, onom na mosfetima. Naime sa Sempronom sam imao AC Alpine koji je radio na max okretajima (samo 3 pina pa ga ploča ne kontrolira) te je dosta puhao po gornjem pasivcu, memoriji i malo po NBu.
Jučer sam stavio AC Freezera 64 na 3600 X2 i bio sam iznenađen koliko se NB naglo zagrijao. Naime, Freezer na nekih 1200 o/min ne puše apsolutno ništa po OTESU i diže se temperatura i NBa i PWMa koje OTES hladi. Nije da se možeš opeći, ali nije ni puno dalje. Uglavnom, složio sam Sharkoon Silent Eagle 80mm da puše po NBu i sad je OK iako je prije, sa malo bučnijim Alpineom, bilo bolje.
Zaključak:
Dobre mogućnosti za cijenu.
Radi dobro sa Brisbenima.
Prosječno dobar OCer (kod mene trenutno je Brisbane na 9.5x300~2850Mhz sa skroz konzervativnim voltažama, sve po defoltu, samo je memorija na 1.95V, odnosno 2.0V sa sva 4 popunjena slota ).
Nisam otkrio neke posebno iritirajuće mušice .... zasada

.