View Single Post
Staro 27.05.2007., 12:17   #810
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
SniperWolf, Vista je nasljednih WinXP htio ti to priznati ili ne. Razvijala se predugo nije donijela obećane novosti, ali radi bolje nego što su WinXP radili kad su izašli. Možda se sjećaš, a možda se tada još nisi bavio PC-om, kad je izažao WinXP bilo je također ovakvih reakcija kao sad tvojih. Radio je sporije od Win98 (kojeg su ljudi većinom imali unatoč Win2k), nije bilo drivera, zauzimao više memorije, bilo je problema sa aplikacijama... Zvuči poznato, zar ne? I sam sam dosta čekao prije prelaska, i onda sam prešao kao i svi. Ovaj put sam namjerno probao Vistu dok je izašla, i ova 64 bitna baš dobro radi. Zapravo veći problem prave proizvođači hardware-a koji unatoč dugom razvoju, betama i RC nisu razvili optimizirane drivere. Upravo nVidia je izvrstan primjer, imaju najjači grafički chip na tržištu a nisu u stanju razviti kvalitetan driver za OS kojem je taj namijenjen (DX10). O podršci za chipsete ne bih govorio koliko je loša.

Opaska u vezi RAM-a, Vista konačno koristi sav rapoloživi RAM barem za cache. Ako si ju barem neko vrijeme koristio, moga si primijetiti da je slobodan RAM u task manegeru skoro nula. Realno je bolje da drži u RAMu i ono što ćeš možda trebati (a često čak i pogodi, a kad pogodi i kad se aplikacija digne u sekundi budeš jako sretan) nego da zjapi prazan. U slučaju da ipak treba više RAMa zbog aplikacije, samo proglasi određeni dio slobodnim. Nadam se da znaš da ga ne mora doslovce brisati i time gubiti vrijeme.

Zvonac, gdje gledaš koliko RAM-a ti Vista prepoznaje? Kakvo je stanje u taskmanageru?

Gigabyte Z170MX-Gaming 5 LGA1151
Core i7-6700K LGA1151 Skylake
Thermalright Le Grand Macho RT
Patriot Viper 4 Series DDR4 64GB (4 x 16GB) 3200MHz
RTX 2080 TI 11GB GDDR6
Samsung 850 EVO M.2 1TB SSD
Samsung 32" (2560x1440) CHG70 Gaming Monitor with Quantum Dot
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

LAcy je offline   Reply With Quote