Evo već par godina se mislim uzeti neki kvalitetniji fotoaparat, a kad se uzima onda planiram da traje.
Zbog toga izbor pada na DSLR zbog objektiva, proširivosti, potpuno manualnih postavki, kvalitete izrade/fotografija...
Kako ne uzimam u nas, u jednom webshopu u Švicarskoj sam našao Canon EOS 30D u 2 izvedbe:
- Kit 18-54mm EF-S objektivom (*1.6 crop faktor jer senzor nije Full frame).
~ 5400 kn
- Kit 17-85mm EF-S IS f4-5.6 objektivom (ovaj mi se čini dosta boljim izborom od prvog zbog stabilizacije slike, veće kvalitete leća i dobro pogođenom fokalnim rasponom jer pokriva dosta veliki raspon).
Ovaj objektiv u nas sam košta 4500 kn (!!).
~ 6800 kn
- ovo su cijene nakon cashbacka.
Sad ima drugih jeftinijih alternativa:
Canon 400D, Nikon D80, no čini mi se da je 30D najbolji izbor za ovu cijenu (pošto je ipak viša klasa od ova 2, tako da je njegov takmac daleko skuplji Nikon D200).
Također ne bih išao u neke double zoom kitove pošto većina tih kit objektiva nije nešto, dok se na ovaj način može nabaviti neka zanimljiva (možda čak i polovna) Sigma ili sl.
Koliko sam čuo zbog velikog dijametra canonovog mounta na njih može ići veliki broj 3rd party objektiva (koji su redovito dosta jeftiniji), a ja bi kroz dogledno vrijeme vjerojatno uzeo neki tele 75-300 i makro ili portret objektiv.
Zanimljivo je kako je u nas najjeftiniji Canon 30D oko 10,000kn, dok je u CH 5400 (skoro 50% niža cijena!).
Čini mi se da je razlika u cijeni između 30D i 400D relativno malena da opravda kupnju 400D, pogotovo zbog toga što sam prova prijateljičin 350D koji iako ima lijepe slike ne stoji najbolje u mojoj ruci (dok je recimo njoj savršen, jer ima puno manju šaku od mene).