View Single Post
Staro 20.05.2007., 17:24   #17
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Ja isto glasam da je "majstor" usro, ajde da je napajanje (makar nema logike neke al ajde postoji teoretska šansa da je npr zalman u šlusu ili da je ako je preko npr adaptera/potenciometra spojen na molex adapter u šlusu ili da je isti u dodiru sa masom pa da nekaj kresne i ako je ispravno sve napravio) crklo samo od sebe ali onda ovo nakon toga? Ili je potpuno inkompetentan, ili je namjerno u***o komponente tj. namjeno ti uvalio crknutu koju je imao u ormaru da mu ti kupiš novu ili imaš preje*** peh...

Anyway druga opcija za za*** (slučajna) ti je da je krivo postavo distencere ili backplate (može spalit vodove na ploči ili je strgati) ili zasrao sve sa nekom vodljivom pastom makar to spada teoretski u nekompetenstnost to se svakom može desit, posebno ako nema dosta iskustva iako to obično zavrči sa rušenjem sustava ili nebotanjem koje se riješi nakon pranja sraja po ploči/čipsetu/gpu/cpu...

One way or another bilo bi fer da di nadoknadi štetu za to jer ti si mu platio da ti neto ugradi... Ja kad idem nekome ugraivati ako počne paničarit ja mu veim da što god se zasere dobije moj komp na korištenje dok se pobem ne iješi ako ga uzrokujem, o smatram da je fe ponaanje kad neko ide radit servise, naravno ja prilično dobro znam kad sam ja nešto uzrokovao i to odma u startu kažem tako da nebi bilo "nesporazuma" tako da moja preporuka ti je - promjeni majstora, ali tek kad ti barem vrati svu lovu koju si mu dosad dao a svoje komonenete nek si zadrži uzmi te novce i odi s nekim forumaem koji ima vremena idući tj i kupi si nešto da si središ stvari i da ti to složi...

Inače oko tvog pitanja za kvarove...

CPU zna otić kod kvara napajanja, nekad je to bilo često u paru, danas rjeđe, ram isto ali dosta rjeđe, ovsno o vrsti kvara na napajanju, ostale komonente rijetko a periferije (scanneri i printeri i ostalo) u pravilu nikad (posebno novije USB) iz jednostavnog razloga što su portovi (a posebno USB) napravljeni tako da budu relativno "idiot proof" i obično imaju "osigurače" (da tako kažem) koji kad se desi neki prenapon, spike ili sl ugase taj port na par minuta dok se ne "depolariziraju" i nakon toga se opet port vrati u život... Naravno to je prvenstveno namjenjeno da štiti unutražnost od periferije ali radi u principu i u drugom smjeru, naravo opet - ovisi o vrsti kvara, ako npr. probije 230V na sekundarni krug - zbogom...

IMHO ako ti je preživjelo ostalo iz kante šansa da je periferija crkla je jednaka 0 ALI nemoj je priključivati prije nego probaš komp bez nje jer njeno spajanje može eventualno preoptretiti napajanje, posebno neki scanneri i usb mass storage znaju seruckati...