View Single Post
Staro 07.05.2007., 00:22   #36
Nebbo
gejmer
Moj komp

Nebbo's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Evo i ja imam problem...

Dakle, konfa je slijedeca:

MBO: DS3, rev3.3, bios je iz 12 mjeseca, 10-ka ako se dobro sjecam, na NB je HR-05
CPU: E4300 sa Freezer-om
RAM: 2x1GB KingMax 800MHz
PSU: Seasonic 550w Energy+

E sad, slozio stroj, sve ostavio po "defaultu", instalirao windoze, formatirao disk, instalirao drivere za maticnu, sve radilo par sati bez ikakvih problema... i...

i onda sam se odlucio za lagani overclock. Prvo sam sa defaultnih 200 stavio 266, mnozitelj x9, mema 1:1, latencije 4-4-4-12 i voltaza proca na defaultnih 1.32500, sve ostalo na normal. Sve super, odvrtio super PI, sve stima...

Onda sam stavio FSB na 333, ostale postavke iste kao i gore. Opet sve OK, Super PI radi...

Ali onda sam pokrenuo CPU-z i vidio da mi krivo racuna mnozitelj. Umjesto x9, on stavi x6. Dok recimo desni klik na My Computer i tamo pise da je na 3GHz... Onda sam skuzio da u Advance modu treba iskljuciti Termal Monitor, Enhanced Halt (C1E), EIST Function... i tu su nastupili problemi...

Windoze su se srusili, al komp se normalno restartao. Odmah mi je palo na pamet da mozda treba dignuti voltazu, pa sam to i napravio. Podiga sam je za jednu stepenicu vise, ali nista. Opet normalni restart, ja opet u BIOS-u i dizem za jos jednu skalu voltazu proca (ne sjecam se koje su ono voltaze, ali nisam iso preko 1.4 to je sigurno). Medjutim nakon save&exit, komp se poceo nekontrolirano gasiti, zatim paliti, pa opet ugasiti, sve u nekom ritmu...

Resetiram ja bios i sada dolazi famozni dio. Da skratim pricu, sa kojim god ja postavkama probaovao u BIOSU (pa cak i najbanalnijim 200x6, sve drugo Deafult, normal...) prodje komp se redovito srusi u Windosima i to 10-ak sekundi nakon sto udje ili nakon sto ja pokrenem CPU-z.

ZAKLJUCAK: Komp vise nece da radi u windowsima sa postavkama u kojim je prije normalno radio! Zamjenio sam memoriju i stavio Trascend... ali sve isto ne radi... Pa sto se moglo desiti? Ne vjerujem da je procesor izgorio, sto znaci da ili se nesto maticnoj desilo ili sta ja znam... KAko je moguce da nesto sto je prije radilo, sad ne radi???

Jel moguce da je zbog skoro zanemarivog podizanja voltaze proca nesto na ploci riknilo, neki glupavi dio, nesto, bilo sto, zbog cega se komp u windozama rushi???

Pomagajte...