View Single Post
Staro 17.12.2003., 13:43   #9
Američanac
Premium

Američanac's Avatar

Datum registracije: May 2003
Kao pokretač ovog patetičnog i naizgled melokolično-flegmatične teme opet se javljam.

Sve stoji i sa recenim se slazem.
Imam par osvrta i jos malo ekspanzije na prvobitni post.... Dakle redom...

Svatko cijelu ovu problematiku gleda iz svojih kuteva i svatko naravno donosi iste zaključke: Prava specijalizacija ne postoji, sefovi su svinje i neuki a mi smo eto, silom prilika siromašni pa nemožemo sami stvarati (iliti birati) svoju realnost. I tako nastaju ove iznešene frustracije koje nam se svima dešavaju.

Dragon, na tvojoj sam strani, no objasni mi: Koji Q ti radis na takvom intervjuu?!? TO je pitanje... ZAŠTO si u takvoj situaciji da moraš moliti krkemona (I like that) da ti da takav posao... Poanta je izbjeći takve u širokom luku da i sami shvate da tako baš i ne ide... No to je ista stvar kao i ne kupovati bunde... pasivan otpor treba puno vremena da dozivi procvat pa se time ukorijeni u kulturu naroda.

U kristalizaciji stvari: klinac u 4B gimnazije je PLAĆEN da zna gradove, matematiku i sve ino bespotrebno... Ili od roditelja ili od države no ostaje cinjenica da nesto radi i za to dobija nesto drugo (stan, hrana, odjeca)... ako se jos dodatno snalazi - hej, more power 2 U, kid!

Debatiras (ili mozda stavljas u retoriku, no ja cu se na to malo privezat) da bi bilo bolje otici u drugu drzavu, a k tome jos i pominjes kukavičluk. Uff sto bi se o tome dalo onako filozofski - no o tome ćemo u ponedeljak uz pivu možda

Pominjalo se i školstvo, pominjalo se obrazovanje kao negativan aspekt uklapanja u postojeće gospodarstvo. Sve su to teške teme i, da budem iskren, meni potpuno irelevantne. Nitko nije promijenio sistem - samo sebe i svoju okolinu.

Primjer je evo Dr. Rak: koliko je ljudi imalo ABITa na ovom forumu otprije 2 godine? hehehe Svojim djelovanjem utječemo na kvalitetu (i spoznaju o kvaliteti drugih) unutar grupa u kojima djelujemo pa tako (i ja) sad znam da je ABIT nenadjebiv u nekim elementarnim stvarima kad se radi o stabilnom sistemu. Oni koji su znali su se slozili, oni koji nisu su naučili-i priča se privodi kraju. Moramo biti otvoreni za percepciju onog drugog... Nažalost, većinom se smatramo "onim drugim" pa tako naša perspektiva postaje najbitna. Kad pričaš nemožeš slušat.

Ok, nakon digresije natrag na temu o šklostvu i drugim državama tj. koliko je to bitno u ovoj temi...
Nije bitno. Radi se o različitim mentalitetima, radi se o različitim pristupima. Jedan klinac u Americi primjerice, koji dolazi iz srednjeg staleža, svoj prvi posao dobija u McDonaldsu ili Blockbusteru ili nekoj (velikoj) trgovini sa 15 odnosno 16 godina (zakonski moze vec sa 15 no problem je prijevoz pa svi vecinom cekaju 16). Taj klinac (ili klinka) od jedne svoje mjesecne plaće kupuje krntiju, prvi NOVI auto kupuje sa 23-24 godine... Pričam o srednjem staležu! Dakle: SVI (prosječni) amerikanci su naučeni da djeluju unutar tima i da doprinose u skladu sa svojim znanjem. Djeluju unutar većeg sistema i to im je način života. It all boils down to the same: znaju gdje im je mjesto.
Mi smo ti koji smo izgubljeni. Tko od nas je radio sa 15, 16, 17, 18 g. u velikim firmama? Ja sam imao tu srecu pa sam svejedno 6 godina proveo vani... Pravila igre su drugačija, posebice u Americi.
To je moje iskustvo. I falila mi je naša banana. Poprilično.

Sad opet zvuci samovažno: ja, pa ja... Ono sto u stvari zelim reci je : nije bitno kakvo vam je skolovanje, bitno je kako se snalazite unutar zadanih sistema. U Hrvatskoj ih nema i zato smo svi skupa nesretni. Zato je nepotizam prakticki izjednacen sa korupcijom, zato su ljudi nezamjenjivi. Ne postoji standard mjerila, ne postoji standard vrijednovanja i stvarno je vise vrijeme da se te stvari pomaknu sa mrtve tocke! Zaboga miloga, HDZ ili SDP ili netko drugi - ma nebitno je isto koliko nam je bitan odnos demokrati - konzervativci ili komunisti u Kini! Mi zelimo da nas se vrijednuje! A vrednujemo li sami tudje vrijeme i znanje? Svaki puta ta misao mi je kao špranja u glavi kada instaliram crack ili ilegalni software na neko računalo. Muči me jer upravo tako sam sebi skacem u usta i utapam se u vlastitoj nedosljednosti...

TO se treba mijenjati - no da li je to moj (ili ako uzmem akciomski da su koji ovdje postaju "mi" jer se donekle slazemo) odnosno naš posao? Izgleda da jest. Nažalost.

Trenutni hobi:
Klub IO
Američanac je offline   Reply With Quote