View Single Post
Staro 01.05.2007., 14:59   #6
MaxB
Premium

Datum registracije: Sep 2003
Citiraj:
Autor antrax Pregled postova
1. to ovisi o dosta faktora kao sto su ostrina prikaza, ravnomjernost pozadinskog osvjeljenja (kod LCDa), frekvencija osvjezavanja (CRT) i slicno sto sve utjece na naprezanje ociju kod koristenja monitora u velikoj mjeri vise nego sto je to slucaj prakticki sa svim drugim poslovima, a cim vece naprezanje tim veca sansa za pogorsanje vida.
Prvi i osnovni razlog za povecavanje kratkovidnosti, ako ne i jedini, je sjedenje preblizu monitoru. I predugo vrijeme gledanja u monitor bez da se svakih pet minuta pogleda na neku normalnu udaljenost.

Ovo sve sto si napisao utjece na umaranje ociju, ali mislim da ne utjece toliko na samu kratkovidnost. Meni je dioptrija vise porasla tijekom nekoliko godina koristenja LCD-a s jako mali dot-pitchem nego tijekom desetak godina koristenja CRT-a pri niskim rezolucijama. Mislim da je cak bilo neko istrazivanje da ni citanje pri slabom svjetlu generalno gledano ne kvari vid - druga je stvar sto ce ljudi u tom slucaju zabiti nos u knjigu i time zaista pogodovati povecanju kratkovidnosti.
MaxB je offline   Reply With Quote