Evo da malo osvježim sa novim problemima, na svu sreću riješenim
Bios je bio F6, sve iz siga osim novog harda Seagate ST3160815AS - sata II
Hard prikopčan na žuti intelov sata 0-4 konektor mrtav da mrtviji nemože biti. ( Tek kasnije sam skužio-vidio da radi u PIO modu )
Ne može se s ničim formatirati, dić windowsi itd, u suštini može no svaka operacija traje više od sat vremena.
Ukopčam u ljubičasti ( JMicron ) , sve radi kao podmazano, nikakvi driveri, ništa... Instalacija prošla ok, hard radi u DMA 6 bio sata I ili II, uglavnom sve štima.
Vratim hard nakon instalacije u žuti intelov - potop ! Hard se dobro postavi ali nakon restarta ode u PIO mod, ode i prža... Svi driveri od chipseta su bili instalirani, probao sam sa JMicron-ovim, pa bez njih - isto...
Mal mi to dojadilo pa reko ajd da bios probam promjenit i puko onaj update preko neta @bios od gigabyte-a, stavio mi neki beta F9d i vidi vraga živne moj hard
Sad radi na žutom intelovom i radi u DMA 5 bio sata I ili sata II , brzine su u testovima iste kao kad je bio na JMicron sata priključku iako je tamo bilo DMA 6 , naravno kada je sata II onda je burst rate veći no sve ostalo je isto.
Taj bios F9d se za sada čini ok, malo sam vrtio prime, senzor za temp procesora sad malo drugačije radi, prije su sve temp bile iste, i jezgi i cpu a sad je cpu nešto veći spram jezgri +5-6, dodano je u biosu za intelove sata kontrolere AHCI tako kad se isključi JMicron može se i to koristit dok prije to nije bio slučaj. Ako se onemogući JMicron AHCI nije bio moguć sa F6 biosom.
Ima još nekih novih postavki za memoriju, olakšano je poštimavanje latencija itd... čini se ok. Probajte