Ljudi nisu bili jedini krivi tamo.
U vrijeme katastrofe radili su ljudi sa manje iskustva, tj. mlađi injženjeri u noćnoj smjeni.
Ja znam sljedeće: problem je bio što je nestalo komunikacije i jedan tehničar je ugasio turbinu, te je prestala doticati određena količina tekućine da bi se reaktor mogao ohladiti...Onda je zbog toga nestalo pare tj. strujeza pokretanje pomoćnih pumpi rashladne tekućine. Drugi tehničar je navodno vidio što se dogodilo i što se događalo reaktoru, ali tada nije bilo spasa...Reaktor je imao grešaka u dizajnu i nakon što mu je snaga preletjela 2000 mW, stvar se potpuno otela kontroli. Rusi tj. vlada generalno su također bili krivi pošto nisu zamijenili grafitne šipke u reaktoru, koje su se zapalile kad je reaktor izgubio kontrolu i zbog nedostatka "naprednih" tehnika gašenja reaktora...Inače je zapadni svijet u svojim reaktorima tada već odavno imao kadmijeve šipke i da su one bile u reaktoru broju 4., tko zna, možda bi i uspjeli spasiti reaktor...
Nešto sam bacio oko na onaj večernjakov članak i tamo spominju olovne šipke, no po nekoj stručnoj literaturi ja sam bio upoznat sa grafitnim šipkama.
Tog čovjeka kojeg želite streljati i pred zid je probao spasiti stvar i gasio je sisteme uništenog reaktora kako se ne bi pogoršalo stanje...
I ti ljudi su umrli par dana nakon katastrofe od utjecaja radijacije.
Sarkofag je u užasno lošem stanju, zahrđao i pun rupa, nekih promjera par metara, pošto je građen na brzinu i likvidatori nisu imali vremena za pomno krpanje...
zanimljivo...unutar samog sarkofaga žive ptice, no nisu poznati efekti radijacije na njih.
Unutar sarkofaga nalazi se zaleđena rijeka radioaktivnog nuklearnog goriva pomješana sa ostatcima rastaljenog reaktora i radioaktivni ostatci zgrade i samog reaktora, koji su nakon katastrofe bili sakupljani i bacani natrag u reaktor. Sarkofag samo što se ne sruši, ali postoji plan sanacije no problem je cijena...Nekoliko milijardi $
Znanstvenici upozorovaju na opasnost od urušavanja, čime bi se opet oslobodile tone radioaktivne prašine u atmosferu.
I jedna anegdota...možete stajati 200 m od sarkofaga bez zaštitne odjeće dok u najbližem gradu ne možete biti ni jedan sat jer bi vas radijacija spržila...
"Likvidatori" su iskopali zemlju do dubine od 2 metra oko elektrane i zamijenili je sa "svježom" i nekontaminiranom zemljom...
Još jedna stvar..."poklopac" reaktora je bio težak nekoliko tisuća tona, pa možete zamisliti snagu detonacije koja je to sve lansirala kilometrima u atmosferu.
Danas se takve katastrofe na sreću daju spriječiti...
Sigurnosni kriteriji su porasli i ima par načina za sprječavanje havarije:
1. u podivljali reaktor spuštaju se kontrolne šipke koje bi trebale ugasiti reakciju
2. ako one ne uspiju, u reaktor se ubrizgavaju velike kolčine dušika koji ubija fisiju
3. cijeli reaktor i građevina se potapaju vodom.
I to je navodno fail-safe sustav koji bi trebao paliti u 100% slučajeva.
VGA: Nvidia Quadro K600
SSD: Crucial BX500 1TB
HDD: Seagate Barracuda Guardian 2 TB
PSU: Silverstone Strider Essential 600W
Zadnje izmijenjeno od: Swarm dude. 26.04.2007. u 21:41.