Citiraj:
Autor vinja
Btw, @LAcy:
Teoretski bi trebalo biti tako sa zvjezdastom strukturom, no problem je u tome sto taj opticki kabel ne postoji... u postojecoj infrastrukturi, to je zapravo jedan koaksijalac, koji dovodi signal za cilu zgradu/kvart. Ako ne virujes meni, ima na wikipediji:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cable_modem
Ne znam jel u hrv postoji mjesto gdje se moze zagusiti propusnost kabela (zbog rastrkanosti korisnika), no bio sam vanka (primjerice u USA), gdje ljudi imaju kabelski internet, pa da vidis kako brzina opada navecer kad se svi spoje - nemilice.
|
Ja se sjećam kad su razvlačili optiku po Osijeku, bio sam prišao i pričao sa njima. Ako su lagali mene onda lažem i ja vas. Optika je razvučena duž ulice, a kako je pojedina zgrada povezana sa tim čvorom (zelena kutija) to ne znam ali bih mogao saznati. Čak i da je samo jedan koaksijalni kabel, nemoj zanemariti propusnost istog koja je puno veća od parice koja se koristi za xDSL.
Kroz koaksijalni kabel prolazi barem 48 UHF televizijskih kanala, u
DVB-T tutorijalu sam napisao da jedan stream koristi 3-4Mbps, a da ih na jednom UHF kanalu može biti navodno do 10. Kod nas ih obično ima 5, znači 5 x 4Mbps = 20Mbps x 48 = 960Mbps! Nije loše za koaksijalni kabel, zar ne. Koliko korisnika je potrebno da zaguši ovu odoka izračunatu i vjerojatno netočno malu propusnost?
Zagušenje odnosno pad brzine prijenosa zbog istovremenog pristupa više korisnika može biti iz više razloga a jedan od najbitnijih je usko grlo providera prema ostatku Interneta. Svaka mreža na svijetu se projektira na osnovu prosječnog zauzeća resursa, a ne maksimalnog jer bi to bilo preskupo.