View Single Post
Staro 17.04.2007., 20:57   #18
LAcy
Pink Floyd fan
Moj komp

LAcy's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor vinja Pregled postova
Btw, @LAcy:
Teoretski bi trebalo biti tako sa zvjezdastom strukturom, no problem je u tome sto taj opticki kabel ne postoji... u postojecoj infrastrukturi, to je zapravo jedan koaksijalac, koji dovodi signal za cilu zgradu/kvart. Ako ne virujes meni, ima na wikipediji:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cable_modem

Ne znam jel u hrv postoji mjesto gdje se moze zagusiti propusnost kabela (zbog rastrkanosti korisnika), no bio sam vanka (primjerice u USA), gdje ljudi imaju kabelski internet, pa da vidis kako brzina opada navecer kad se svi spoje - nemilice.
Ja se sjećam kad su razvlačili optiku po Osijeku, bio sam prišao i pričao sa njima. Ako su lagali mene onda lažem i ja vas. Optika je razvučena duž ulice, a kako je pojedina zgrada povezana sa tim čvorom (zelena kutija) to ne znam ali bih mogao saznati. Čak i da je samo jedan koaksijalni kabel, nemoj zanemariti propusnost istog koja je puno veća od parice koja se koristi za xDSL.

Kroz koaksijalni kabel prolazi barem 48 UHF televizijskih kanala, u DVB-T tutorijalu sam napisao da jedan stream koristi 3-4Mbps, a da ih na jednom UHF kanalu može biti navodno do 10. Kod nas ih obično ima 5, znači 5 x 4Mbps = 20Mbps x 48 = 960Mbps! Nije loše za koaksijalni kabel, zar ne. Koliko korisnika je potrebno da zaguši ovu odoka izračunatu i vjerojatno netočno malu propusnost?

Zagušenje odnosno pad brzine prijenosa zbog istovremenog pristupa više korisnika može biti iz više razloga a jedan od najbitnijih je usko grlo providera prema ostatku Interneta. Svaka mreža na svijetu se projektira na osnovu prosječnog zauzeća resursa, a ne maksimalnog jer bi to bilo preskupo.

Gigabyte Z170MX-Gaming 5 LGA1151
Core i7-6700K LGA1151 Skylake
Thermalright Le Grand Macho RT
Patriot Viper 4 Series DDR4 64GB (4 x 16GB) 3200MHz
RTX 2080 TI 11GB GDDR6
Samsung 850 EVO M.2 1TB SSD
Samsung 32" (2560x1440) CHG70 Gaming Monitor with Quantum Dot
MacBook M1 Pro
MacBook Air M2
Moto Edge

LAcy je offline   Reply With Quote