Citiraj:
Autor Striček
Općenito dizanje računalnih igara na neki visoki nivo društveno-kulturološke djelatnosti je notorna glupost!
Onda kad idu iste uspoređivati sa filmom kao umjetničkom pojavom ili pak sportom....smješno
|
Nisam htio ulaziti u raspravu ali ovo ti apsolutno ne stoji. I to ne tvrdim ja nego Francuska akademija znanosti i umjetnosti koja je dodijelila svoje najvece priznanje njihovom najvecem dizajneru igara uz detaljno objasnjenje u kojem isticu igre kao svojevrsnu novu umjetnost.
Uostalom po cemu se film toliko razlikuje od igre? Po tome sto cu 2h provesti gledajuci iz fotelje redateljevu viziju necega gledajuci kako se izmjenjuju slike na ekranu i to ce me ili zabaviti ili razocarati pa cu prekinuti gledati. Igre? Sjediti cu za racunalom 2h i gledati kako se iscrtava slika na ekranu koja mi treba pokazati dizajnerovu viziju necega s tom razlikom od filma da mi dizajner igre daje mogucnost da sam utjecem na radnju i promjenim je u odredenom smjeru, i to ce me ili zabavljati ili razocarati pa cu prekinuti igrati.
Zakljucak? Mozemo li zakljuciti da su igre interaktivni filmovi? Mozda. Da li igre mogu biti edukativne, zabavne pa i umjetnicka djela? Mozda, vjerovatno. Oni koji sumnjaju u recimo edukativnost igre neka pitaju mlade majke cija djeca sad idu u osnovnu skolu ili profesorice koliko su neke edukativne igre stvorile zanimanje djece prema skoli i odredenim predmetima. Od moje sestricne kcerka ima 11 godina i odusevljena simsima masta da bude arhitekt il dizajner interijera i zahvaljujuci toj igri se upisala u umjetnicku grupu, a dotad je umjetnost nije zanimala, a sincic koji ima 8 godina obozava sportske simulacije i trenira kosarku, a nba mu je omiljena igra.
Usporedba sa sportom? Netko govori sport je zdraviji. Istina no ne bas svi sportovi. F1 je jedan od najpularnijih sportova pa se ja sad pitam koliko je zdravo onako naprezati organizam sjedeci satima u neljudskim uvijetima u skucenom prostoru pod utjecajem sila i temperatura na granici izdrljivosti i uz to udisati otrovne plinove. Dali je igranje sport? Pa treba prvo definirati sto je sport. Ako se sportom smatraju one igre koje imaju jasno definirana pravila i organizaciju onda se pogledom na clan base ili njemacki esl moze reci da neke igre to mogu i biti. Takoder kao i u priznatim sportovima za uspjeh je potrebno puno treninga. Postoje ekstremni sportovi zasto nebi postojali i racunalni sportovi?
S druge strane zasto bi igranje igra bilo losije provedeno vrijeme nakon posla od onoga sto danas ucini prosijecni hrvat kad dode s posla, a to je sjedanje ispred televizora i gledanje raznoraznih serija i filmova upotpunosti se iskljucujuci od stvarnoga svijeta?
Zasto bi igranje iskljucivalo bavljanje nekim drugim sportom il necim drugim a ne samo nadopunjivalo i pruzalo jos jedan novi oblik zabave i razonode u zivotu?
Zasto? Zato sto svi protivnici igranja isticu neke primjere ljudi koji su otisli u krajnost. No to postoji svugdje pa tako i kod igraca.
Citiraj:
Autor Striček
Igraj tenis...pokrenuo si mišiće+dokazano je da sport utječe na razvoj novih moždanih stanica, povećava koncetraciju a da ne govorimo o zdravlju.
|
Igranje akcijskih igara znanstveno dokazano poboljsava vid. Igraj neke avanture i razvijaj svoje intelektualne sposobnosti. A da negovorim da racunala omogucuju ljudima koji inace u svom zivotu ne poznaju ljude koji djele njihove interese za neke oblike zabave npr. igranje saha da isti igraju online kao online igru sa nekim koji djeli njihov interes. Ja opet pitam zasto nebi netko tko igra igre igrao i tenis? Zato sto ti govoris o krajnosti... O igracu koji 10h dnevno sjedi ispred racunala.