View Single Post
Staro 16.04.2007., 08:54   #41
E.T.
Moderator
Moj komp

E.T.'s Avatar

Datum registracije: Jan 2004
Citiraj:
Autor Striček Pregled postova
Ma kakvi...
Upload za igranje online i nije toliko zančajan koliko download, jer sa svoga kompa šaljemo svoju "akciju" na server, a sa servera skiadmo 30 "akcija" drugih igrača.
Ne bih se bas slozio s ovim.
Naime, upravo zbog toga sto se radi o ADSL-u (a ne o npr. DSL-u) povecanje uploada vise doprinosi poboljsanju pinga nego povecanje downloada, jer je isti kao sto je i receno vec i u minimalnom paketu sasvim dovoljan za ugodno online igranje.

Ovo govorim kao administrator pet CoD2 servera. Koji su se problemi javljali kod uploada iz minimalnog paketa?
Pa ovako. Postoji nesto sto se zove Punkbuster screenshot. PB na serveru salje svom pb klijentu na korisnikovom racunalu nekakve zahtjeve. To su zahtjevi za raznorazne provjere koje se kasnije uplodaju na server i ono sto je najbitnije salje zahtjev za uzimanje pbss-a. To je direktni screenshot onoga sto se nalazi na korisnikovom (igracevom) ekranu kako bi server admin mogao otkriti wh il neki slicni cit koji sam pb nije uspio otkriti.
Di dolazi do problema? Pa ako server ima agresivnije postavke uzimanja pbss javlja se potreba za cestim uzimanjem ss unutar igre i uplodanje istoga na server. Tu nastaje "zagusenje" jer takav upload uzima solidan dio uploada korisnika koji je u osnovnom paketu prilicno mali. Zato ping skace kod uzimanja pbss prosjecnom igracu sa osnovnim 1mbit ADSL paketom (i starim uploadom) sa nekih 40-55 na nekih 55-85. Ja i brat igramo zajedno CoD2 (istovremeno) i kad smo imali osnovni t-com-ov paket zagusenje prilikom pbss je bilo nenormalno... Ping je i 10-tak sekundi stajao na 999 i meni i njemu. Sad u klan mecu 5-5 kad 2 igraca imaju 10s svaki put kad server uzme pbss ping 999 to je veliki problem. Prelaskom na iskonovih 3072/512 Kbps nepostoji taj problem. Ping je za razliku od prije kada se kretao izmedu 45 i 65 sada od 20-40 i ni prilikom uzimanja pbss ne skoci iznad 50. To sam testirao bindavsi tipku za pbss i stisnuvsi je nekoliko puta kad sam bio sa suigracima na serveru. Njima je svima ping poletio i preko 100% gore, a nama iako smo dvojica na istoj vezi nije primjetnije skocio.

Dobar nacin da shvatis koliko je upload bitan za ping je da blokiras 50% istoga. ping ce ti skociti najmanje za 50% a na osnovnom t-omovom uploadu i 200%.
Nemoj me krivo shvatiti, ponovit cu:
Ja tu nezelim reci da je bitniji od download brzine vec da ce upravo zbog toga sto se radi o ADSL-u, koji u osnovnom paketu nudi dovoljnu brzinu downloada svako sljedece povecanje uploada donjeti vece poboljsanje pinga nego sto bi to donijelo povecanja downloada. Takoder za sam ping postoje i druge "stvari" (osim dva navedena faktora) koje znacajno utjecu na isti...
E.T. je offline   Reply With Quote