View Single Post
Staro 12.04.2007., 19:15   #34
Doom
Émile Flournoy
Moj komp

Doom's Avatar

Datum registracije: Oct 2003
Citiraj:
Autor morph Pregled postova
Ovdje se govori o dobrozvucecoj kartici, ali koliko sam ja shvatio kartica bi u cijeloj prici igrala samo ulogu posrednika izmedju pojacala i izvora muzike (hard disk u ovom slucaju). Ili ipak ne?
Ma skužio si ti dobro, ali ja hocu reci da zvučna kartica koja se može mjeriti sa zvukom audiofilskog cd player košta dosta i obicno nema dodatne eax efekte koje imaju npr Audigy kartice.
Tu je još i problem utjecaja drugog hardvera u compu na njene analogne izlaze. Šum unosi napajanje, tvrdi disk i još puno kmponenti standardnog multimedijskog pc-a.
Audiofilski cd playeri obicno imaju dva odvojena izvora napajanja. Jedan koji napaja motore i "grubu" elektroniku i jedan za dio elektronike koji je zadužen za procesiranje zvuka.
Audigy 4 je odliča kartica sa kvalitetnim analognim izlazima za 400kn i za te novce je odlična za slušanje nekomprimirane muzike i loosless formata kao što je flac. ali se nijedna multimedijska zvučna kartica za pc nemože i nesmije nazivati audifilskim izvorom zvuka.
Svako ce cuti razliku između kvalitetnog i nekvalietnog interkonekcijskog kabela između audiofilskog cd playera i integrianog pojačala, ali kod pc-a to gubi smisao jer sam pc šalje puno šuma u analogne izlaze i to ništa nemože promjeniti osim kada bi se oko pci zvučne kartice stavio aluminijski kavez i koristilo neko skupo napajanje. USB zvučne kartice su u tome puno boilje, pogotovo one koje se napajaju preko posebnog mrežnog adaptera jer onda zvučna iz kompa kupi samo digitialni signal na koji ostatak hardvera u kompu nema utjecaja.
U zadnjem Vidiju je bio test usb zvučne kartice od 400kn koja je postigla bolje rezultate od drugih kartica sa močnijim dac-om i dsp-om samo zato što je usb. To što Audigy se /nova Live-ica imaju 24bit-ni dac , hardverski eax i još hrpu drugih fichera ne igra ulogu kod približavanja kvalitete zvuka entry level audiofilskom cd playeru zbog više razloga, a edan od njih je i onaj da nije svaki dac isti. Jedan burr brown dac pomete pod sa tim dac-ovima koji se koriste kod multimedijskih zvučnih kartica.
U skupljim audiofilskim sistemima se cd playeri koriste samo kao transport, a dac je poseban uređaj veličine cd playera koji košta kao par skupih cd playera.
Doom je offline