Tema: HD standard
View Single Post
Staro 08.04.2007., 23:18   #9
morph
*

morph's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
its HR is 960 X 540
Hull HD 720 resolution: 1280 X 720 ---> its HR 640 X 360
This is commonly used only for TV shows.
Postoji jos taj neki *.ts format - koliko sam shvatio ponasa se kao mpg file. Nije mi bas najjasnije to u vezi njega.

Razlika između 1080i i 1080p
Citiraj:
1080i refers to the resolution of a picture with interlaced (i) fields which fit together to form one full frame.
1080p refers to the resolution of the picture with progressive (p) multiple full frames.
1080i takes less space but demands more CPU decoding (because you need to deinterlace it, if you wan't good quality).

Koliko sam vidio najvise se kao playeri preporucavaju PowerDVD 6.5, 7.2, 7.3., MPC 6.4.9.0, a od codeca CCCP (Combined Community Codec Pack) + CoreAVC

Sve u svemu poprilicna zbrka, cemu svakako pridonosi eksploatacija kratice HD na svim mogucim i nemogucim mjestima, drago mi je da se otvorio ovaj topic pa da se to malo razjasni.-->
Postoji vise tih formata na koje se odnosi pojam HD.
Full HDTV (ili bolje reci samo HDTV) dolazi u VIDEO_TS folderu slicno kao i DVD (samo sto su kod DVD-a *.vob fileovi, a kod HD-a *.evo).
Ono sto sam ja vidio veličina takvih filmova je od 12 - 28 gb (1080). Ako sam dobro shvatio to je i jedini pravi HD a ovo drugo su ripovi. Ujedno je i hardverski najzahtjevniji, a zahtjevnost ovisi ponajprije o bitrateu.

WMV-HD

Citiraj:
These high definition videos are encoded using Microsoft Windows Media Video 9 codecs (VC-1 compliant Windows Media Video 9).

HDTV/x264

Citiraj:
x264 is a Free software library for encoding H.264/MPEG-4 AVC video streams.
HDTV/XviD
Citiraj:
The XviD Codec is a video encoding and decoding (playback) codec famous to be the rival of DivX…now utilized also for HD content.
HR.HDTV
Citiraj:
Stands for Half Resolution (or High Resolution) and as the name suggest it’s half the resolution of a real HD content (1080p, 1080i, 720p).

Full HD 1080 resolution: 1920 x 1080 ---> its HR is 960 X 540
Hull HD 720 resolution: 1280 X 720 ---> its HR 640 X 360
This is commonly used only for TV shows.
Postoji jos taj neki *.ts format - koliko sam shvatio ponasa se kao mpg file. Nije mi bas najjasnije to u vezi njega.

Razlika između 1080i i 1080p
Citiraj:
1080i refers to the resolution of a picture with interlaced (i) fields which fit together to form one full frame.
1080p refers to the resolution of the picture with progressive (p) multiple full frames.
1080i takes less space but demands more CPU decoding (because you need to deinterlace it, if you wan't good quality).

Koliko sam vidio najvise se kao playeri preporucavaju PowerDVD 6.5, 7.2, 7.3., MPC 6.4.9.0, a od codeca CCCP (Combined Community Codec Pack) + CoreAVC

Sve u svemu poprilicna zbrka, cemu svakako pridonosi eksploatacija kratice HD na svim mogucim i nemogucim mjestima, drago mi je da se otvorio ovaj topic pa da se to malo razjasni.

Zadnje izmijenjeno od: morph. 08.04.2007. u 23:35.
morph je offline   Reply With Quote