Nakon prvog pokušaja slaganja HTPC-a još prije kojih godinu dana, koji je neslavno završio, jer je kučište koje sam tad kupio bilo low profile i jako jako bučno što sam naravno otkrio prekasno, bio sam prilično razočaran i sve komponente sam prodao i rekao da je to s HTPC-om bezveze.
Naravno ne bi ja bio ja da opet nisam došao na ideju slaganja nečeg takvog ali ovaj put ipak malo kvalitetnije i bolje.
Preko newsa mi je uletilo kučište Arisetec Accent HT-400, koje je došlo sa VFD displayem 2x16 znakova i IMON daljinskim po cijeni od 550kn koja je bila više nego odlična s obzirom da bi me kučište sa time svime koštalo novo oko 1300-1400kn najmanje. Kučište je bilo u tak tak stanju, bio je izgreban, malko izudaran i savinut poklopac. Prednja maska je bila u OK stanju. Napravljena je od 8mm brušenog aluminija, i izgleda više nego odlično.
Nakon par dana razmišljanja odlučio sam ipak ići sve to preraditi i obnoviti, jer bilo bi šteta i glupo to tako ostaviti. Još jedan veliki problem je što nisam ljubitelj srebrne boje komponenti nego isključivo sve mora biti crno.
Kučište sam kompletno rastavio, i dao plastificirati u mat crnu boju
Ovak je to ispalo kad je bilo gotovo i plastificirano.
Počeo sam po malo kupovati komponente i kompletirati HTPC. Kupljeni su Xilence ventilatori za kučište i napajanje koje je ispalo i više nego solidno za uložen novac.
Prednju aluminijsku masku sam dao eloksirati u crnu boju kako ne bi izgubio tragove po aluminiju koji su ostali od brušenja. Svi gumbići na kučištu su tokareni novi od aluminija i isto tako su eloksirani u crno.
Pošto je poklopac kučišta bio oštečen a i ja sam imao malo drugačije zamisli za hlađenje kučišta što se na kraju ispostavilo i nepotrebnim, krenuo sam u izradu potpuno novog poklopca za kučište. Izradio sam ga od 1.5mm aluminijskog lima, koji je naknadno isto plastificiran u crnu mat boju. Na gornjoj strani poklopca su probijeni na štanci otvori u tri reda kako bi topli zrak mogao izlaziti, a sa strane poklopca su izrezana dva kockasta otvora veličine 10x10cm. U te otvore sam uklopio mrežicu sa sitnim otvorima, koja je presavijena kako bi kad se postavi stršala malo izvan kučišta. Najzadnje su savijena četiri upuštenja tako da šarafi sa strane s kojima se steže poklopac ne strše i nagrđuju izgled.
Iza tih mrežica su trebala doć još dva Xilence ventilatora od 92mm no sa malim promjenama komponenti unutar kučišta za to više nije bilo potrebe.
U HTPC su ugrađene ove komponente
MBO: Gigabyte GA-8 IPE 1000 soc 478
PROC: Pentium 4 2.8GHz FSB 800
RAM: Kingmax 2x512MB DDR 400
HDD: Seagate 7200.7 120Gb
DVD-RW: NEC 3520
VGA: ATI Radeon X 700
Proc i grafička su hlađeni Zalmanima, komp je jako jako tih, skoro pa nečujan, jedini problem mi stvar buka dvd-rw pogona, ali o tome ću postavit pitanje na drugom mjestu