Citiraj:
Autor centar137
Sada kad gledam u 0.3 dot pich na 15" LCDu vidim citat ovo sto sad pisem s oko 70cm.
|
To je OK.
Citiraj:
Autor centar137
Sad ako se priblizim na 40cm dal je to preblizu (inace tako sam sad za ovim kompom) za 20" monitor?
|
Dijagonala nema nikakve veze s tim. 40 cm je preblizu za bilo koji monitor. Optimalna udaljenost od ekrana bila bi 60 ili vise cm.
Citiraj:
Autor centar137
Kako dolazi do umora ociju za ekranom?
|
- sjedis preblizu (povecavas si kratkovidnost)
- sjedis predaleko pa slova uopce nit ne vidis procitati
- predugo gledas u monitor (svakih 10-15 minuta bi trebao skinuti pogled s monitora i pogledati u daljinu)
- neogovarajuce podeseno osvjetljenje i kontrast na monitoru - prebljestava slika (meni to jako smeta tako da si, kad radim, sliku podesim tako da mi je bijela skoro pa svijetlosiva, dok kad gledam filmove i televiziju stavim jaku svjetlinu jer onda sve izgleda zivlje) ili preslabo kontrastna
- neodgovarajuce osvjetljenje prostorije - ispred tebe i monitora (ili pak iza vas) je recimo prozor ili jako svjetlo, u prostoriji ima previse svjetla ili je mrak itd.; korisno je iz monitora staviti malu stolnu svjetiljku da svijetli u zid - time je gledanje monitora puno ugodnije u poluzamracenim prostorijama (ono, ko neka primitivna simulacija Philipsovog Ambilighta)
- reflektirajuci ekran zbog kojeg je na laptopu nemoguce raditi na otvorenom (a idioti to stavljaju na vecinu danasnjih wide-screen laptopa), a u zatvorenom u ekranu ti se reflektira i najmanji izvor svjetla.