Citiraj:
Autor flare
...sad sam nešto iskopala... decki, jel' mozda ovo prvi lap s kamerom? ili bar neki iz te serije? i od sonya? Vaio FJ 180
|
Prvi prenosnik s kamerom, dostupniji u komercijalnom smislu bio je
ThinkPad iz Power Series RS/6000. Predstavljen 1994, u prodaju usao pocetkom 1995.
Vidljivo tranzicijsko usvajanje (meni i danas izgleda sjajno) kamere u obliku "priljepka" - u ovom slucaju trajnog - slicnog danasnjim vanjskim modelima koji se stavljaju na prenosnike. Ujedno i prvi UNIX portable s kamerom i vjerovatno prvi koji je direktno snimao i konferencirao na AVI/MPEG.
Evo i prospekt same linije iz moje arhive :
Bilo je tu i Atari i Sun koncepata, ali, pitas za gotove linije.
Takodjer i TI (Texas Instruments) je u periodu stvaranja tenkovskih modela imao jednog od prvih. No kako nemam prospekt pri ruci, nisam siguran o kojem se tocno modelu radi.
Sam Apple je tek 2005. licenciranim patentom ubacio kameru a koliko znam, njihov vlastiti patent iz 2004. se tek kasnije poceo koristiti.
Citiraj:
Autor flare
dajte mi samo recite da nije Apple..jel da da nije?
|
Kako vrijeme polako tece i oblikuje jasnije (objektivnije) momente tehnoloskih dosega i njihovih pravih i navodnih aktera. Sve vise je jasnije i onima koji slabije prate povijest tehnologije da je Apple po pitanju (prave) inovacije, tek osrednje bio akter nakon
Sculley-eve faze... kao najboljeg CEO-a kojeg je Apple-a ikad imao.
Nakon sto je inicirao Newton-a, nista doista znacajno na polju hadware-a Apple nije ponudio. Industrijski dizajn sa licenciranim (a ne kucnim) po potrebi, maherima struke.
I puno, puno "posudjenih" solucija od velikih i zlih (po Stevi) kompanije poput IBM-a, Intela... s kojima - kao sto i Ogresta i Merlich pljuju citav zivot po HRT-u a uvijek zavrse nazad na njemu - uvijek se vraca nazad u krevet s onima koji je blatio citavog zivota.
Cak ni prva masina koju je osmislio a pravi mozak Wozniak realizirao, (kao i vecinu 68x masina) nije opet revolucionarno osmislio vec opet skopirao. Sa dosta "posudjenih" dijelova iz Atari-a iz kojeg je zdimio da osnuje Apple, upravo je vidjevsi
Vectrex-a dobio ideju za ono sto danas zovemo Fat Mac.
Tako kad te sljedeci put sugovornici zaskoce aluzijom da je Apple nesto susbstantnije prvi napravio na polju hardware-a (osim prvog uvodjenja USB-a) nakon 1990-te, mozes mirno odahnuti rukom i biti sigurna da nije. Doduse, uz pomoc Wiki virtualnih krivotvoritelja povijesti (
Wikipedia = zla) nije ni cudna povrsnost tumacenja svega i svacega.
Upravo Stevo koristi poznatu krilatica koju danas vise koriste scenaristi nego inzinjeri iz Silikonijade : >
Pametni stvaraju, genijalci kradu <
...