Tema: HRT HDTV
View Single Post
Staro 02.04.2007., 13:55   #79
Perki
Premium
Moj komp

Datum registracije: Dec 2005
Citiraj:
Autor stuc Pregled postova
Nema nade.. Samim time što je kartica DVB-T označava digitalni zemaljski prijenos slike i zvuka u nekompresiranom mpeg2 formatu.
Kao prvo, mpeg-2 je standard za kompresiju videa, te je stoga gornja rečenica potpuno besmislena. DVB-T je standard emitiranja i nema veze s odabranom vrstom kompresije. DVB-T može "nositi" i mpeg-2 i mpeg-4 streamove (baš kao i DVB-S) s time da će se mpeg-2 kompresija vjerovatno napustiti u budućnosti čak i za standardne rezolucije, dakle ne nužno HDTV.

DVB-S2 i DVB-T2 su nove generacije digitalnog emitiranja, ali kao i njihovi prethodnici, nemaju veze sa odabranom kompresijom slike i zvuka, Poboljšanja i napredak očituju se uglavnom u kapacitetu, error correctionu... Igrom slučaja u upotrebu su, nekako u isto vrijeme, ušli DVB-S2 standard emitiranja i h.264 standard kompresije.

DVB-T2 je tek u povojima (od lipnja 2006) i mislim da ne postoje nikakvi komercijalni uređaji kako za emitiranje, a još manje za prijem.

Što se tiče HRT HDTV-a vidim da su neki ulovili signal i samo čuju ali ništa ne vide, iako je format (16:9) prepoznat. Ovdje mi to najviše smrdi na HDCP, makar mi je čudno da bi se HRT s time zayebavao u ovako ranoj fazi.