Ovako, kao prvo - ako kupuješ C2D konfiguraciju obavezno pričekaj kraj 4-og / početak 5-og mjeseca, budući da Intel spušta cijene C2D procesora 22.04.2007. Nekim modelima će cijena pasti i do 30% (baš će E6600 imati ponajveći pad cijene).
Što se samog procesora tiče - izvrstan je i sigurno nećeš pogriješiti ako ga uzmeš, no razlika između tog procesora i 1000kn jeftinijih E4300 ili E6300 nije jako velika, pogotovo ako računalo ne koristiš za 3D modeling / animaciju, video editing ili glazbenu produkciju. E sad, ukoliko imašveći budget, i nije ti bed dati 1000kn više za oko 10-15% bolje performanse (što naravno varira od primjene do primjene - zan eke stvari ta je razlika manja, za neke veća) onda slobodno uzmi E6600, no ukoliko bi želio uštediti lovu uzmi E4300 (to je također odličan procesor).
Ako se odlučiš za E6600 moja preporuka bi bila da uzmeš Intel Bad Axe 2 ili Asus P5W DH. I taj AWD9 je jako dobra ploča, ali IMHO ove dve su bolje.
Ukoliko se pak odlučiš za E4300 uzmi Gigabyte P965 DS3 ili Asus P5B. E4300 na stocku radi na 1.8GHz (za razliku od E6600 koji radi na 2.4GHz), no ima isti množitelj kao i E6600 (9x), tako da ne treba jako visoki FSB kod OC-a. Npr. ukoliko FSB digneš na 400 procesor će ti raditi na 3.6GHz (i E4300 i E 6600, budući da imaju isti množitelj: 9 x 400 = 3600), a ram će na 800MHz biti u 1:1 omjeru s FSB-om.
I u jednom i u drugom slučaju bih ti preporučio Kingmax 667MHz, budući da je to praktički ista memorija kao i Kingmax 800MHz, ali nešto jeftiniji i moći ćeš ga dići i preko 800MHz.
Dakle, kao što vidiš, i jedan i drugi proc ćeš moći dići na 3.6GHz s FSB 400, tako da će se razlika između njih jako smanjiti. Istina je da E6600 ima 4MB cachea, kao i da ima nešto bolje perfromanse clock-for-clock od E4300, ali ta razlika je stvarno mala (a pogotovo ako se en baviš video, 3d-om i sl.).
Grafička je odlična i tu ne bih ništa mijenjao.
Ne znam, sam ćeš morati odlučiti vrijedi li ti tako marginalna razlika u performansama tih 1000kn (a i više, budući da Gigabyte P965 DS3 npr. košta 850kn, tako da je razlika u tom slučaju gotovo 2000kn). IMHO ne isplati se dati 2000kn za tih par %, pogotovo ako je glavna namjena računala igranje. Doduše za razlika će se nešto smanjiti kroz mjesec dana, budući da će pad ciejne E6600 biti izraženiji nego pad cijene E4300 (mislim da se radi o nekih 30% naspram 13%), no još uvijek će to biti razlika od 100€.
Ukoliko pak ne namjeravaš overclockati onda ti se možda i isplati ići na jači procesor, budući da je razlika onda nešto izraženija, no stvarno nema smisla ne overclockati C2D sistem. Ti procesori se overclockaju užasno lako i sve i asko to nisi nikad radio nema razloga da ne probaš - na netu imaš gomilu vodiča kroz C2D overclock, a i na ovom forumu možeš naći hrpu threadova (a pored toga sama proceodura je užasno jednostavna, doslovno se radi o mijenjanju 2-3 postavke u BIOS-u). C2D procesori se mogu fino overclockati čak i bez dizanja voltaže, tako da u najmanju ruku možeš probati barem to.
Uglavnom, u svakom slučaju čekaj početak 5-og mjeseca, stvarno nema smisla kupiti C2D prije, a razmisli o tome što sam ti rekao, pa sam odluči koji ti procesor više odgovara.