Stvarno ti se ne isplati, i to ne do ljeta, već do jeseni (negdje 10-11. mjesec, ili ako baš mora što ranije onda 9.). Do onda će se svašta izdogađati, i moći ćeš ubosti mrak pilu (mislim, mrak bi bio i C2D sistem ,ali ovaj koj imaš trenutno je ok da ti izdura još 5-6 mjeseci).
Što se tiče procesora, C2D i overclocka - jednostavno ih nema smisla ne clockati. Postavimo to ovako - ukoliko na kompu radiš stvari za koje je potrebna veća procesorska snaga onda ćeš i profitirati od OC-a, a ukoliko ne, onda ionako nema potrebe ni da uzimaš C2D procesor, budući da je ovaj koji imaš sasvim dovoljan za takve stvari. C2D procesori se overclockaju užasno lako, i jednostavno je pravi grijeh ne nabrijati ih.
Ukoliko se bojiš Oc-a, briješ da je to opasno za komponente, da ćeš skratiti životni vijek računalu itd - jednostavno nema razloga za takvu brigu. C2D se overclockaju užasno lako, a moguće je postići i sasvim pristojan OC bez diranja voltaža (iako nije nikakav problem ni mijenjati voltažu). Doslovno mijenjanjem jedne opcije u BIOS-u možeš podići takt C2D procesoru, tako da stvarno ne vidim razloga da ga ne clockneš. Stvarno je užasno jednostavno i praktički "risk-free", ukoliko uotri***iš samo malo pažnje i zdravog razuma.
Ako moraš baš sad kupiti (iako je moj savjet da čekaš barem 9. mjesec), onda defitivno čekaj kraj 4-og mjeseca, budući da 22.04.2007 Intel spušta cijene C2D procesora (kod nekih modela i do 30%), tako da nema smisla zbog nekih 20-30 dana pljunuti više love. U tom slučaju preporuka bi bila:
E4300
Gigabyte P965 DS3
Kingmax 667MHz
7900GS / X1950Pro / 8800GTS 320MB
Seasonic S12 380W / Seasonic S12 430W / Silverstone Element 500W
E4300 je na stocku na 1.8GHz, a kad na Gigabyte DS3 digneš FSB na 400 proc će ti raditi na 3.6GHz, a memorija na 800MHz biti u 1:1 omjeru (što nije problem za Kingmax 667MHz). To je 100% OC (a Gigabyte P965 DS3 su gurali i do FSB 500) i vjeruj mi da ti se tako nešto isplati. Proc ti neće izgoriti, sistem ti neće biti nestabilan (ukoliko naravno sve dobro postaviš i odvrtiš potrebne stability testove). Na C2D procesore bi u biti trebao gledati kao na tvornički underclockane procesore koje sam moraš staviti u pravilnu brzinu.
No, kao što sam već rekao - do jeseni će izaći novi procesori, nove matične, nove grafičke itd itd., tako da je IMHO najbolje strpiti se još neko vrijeme. Ionako je došlo sunce i ima hrpa zanimacija koje možeš prakticirati na otvorenom...