http://www.rarhost.com/download-7vie4l.html
tu sam ti uploadao iz paarove fizike za 3. razred.
valjda će bit dobro
EDIT: objašnjenje renove formule ( koju me prestigo :P ), našo sam na jednoj stranici:
Decibel se definira kao veličina koja predstavlja logaritam odnosa dvaju intenziteta. Zapravo, tako definirana veličina je bel (prema Grahamu Bellu izmumitelju telefona), a prikladnija, deset puta manja jedinica zove se decibel (dB). Broj decibela izračunava se prema:
L = 10 log (I1/I2) (dB)
gdje L predstavlja broj decibela, a I1 i I2 su bilo koja dva intenziteta zvuka.
Na taj način dinamika slušnog polja, odnos najjačeg i najslabijeg zvuka kojega čovjek može čuti, od odnosa 1012 : 1 svodi se na 120 dB prema:
L = 10 log (1012/1) = 120 (dB)
Prema tome, ako se dva intenziteta (ili dvije snage) zvuka odnose kao 2 : 1, u decibelima izraženo to predstavlja odnos od 3 dB prema:
L = 10 log (2/1)
zato što je log 2 oko 0,3.
Na isti način, 10 puta veći intenzitet predstavlja 10 dB, 100 puta veći 20 dB itd.
Budući da je decibel definiran preko odnosa intenziteta, a intenzitet zvuka ovisi o kvadratu zvučnog tlaka, u slučaju kad se u decibelima želi izraziti odnos dvaju zvučnih tlakova, formula poprima oblik:
L = 20 log (p1/p2)
Zbog toga dvostruki intenzitet predstavlja povećanje intenziteta od približno 3 dB, a dvostruki zvučni tlak predstavlja povečanje zvučnog tlaka od 6 dB.