Citiraj:
Autor plastisha
BOk svima. Daklen u cem je stvar. Htio bih vecu brzinu svog sistema tamo di je najsporije - na diskovima. Raid 0 je kao rjesenje za to koje mi je TOTALNO neprihvatljivo iz razloga sto se gube podaci prilikom kvara jednog diska, nadogradnje hardvera (plooce npr) tj rasturanjem arraya podaci baj baj. A ja volim iscupat disk i turnut ga u drugi komp sa svim podacima i sl.
E sad mi onda pala na pamet ideja poksat "simulirat" raid 0 na nacin da raspodjeljujem najkoristenije podatke na razlicite diskove- tako da najcesce koristenu datu citaju 3 razlicite glave na 3 razlicita kanala. evo kako sam ja to zamislio.
-c particija 1. diska - windows instalacija-
-d particija 1. diska -radni fajlovi-podaci, slike,dokumenti, resurse fajlovi (ono sto koristim u radu PSDovi, CDRovi i razni resurs fajlovi)-
-e-drugi disk - program files, igre, storage
-f- treci disk - windows swap file + storage
sad mene zanima da li je to neko vec probo, koje su performanse i dal je to upce logicki ok poslozeno, te da li sam zaboravio jos neku "major datu" koja se full koristi?
hvala unaprijed.
|
Imas par "major data", "rules of thumb", "pravila sluzbe" i slicno, a to su:
1. Ako hoces stvarno povecanje brzine, koristis RAID.
2. Igranje s n diskova na ovaj nacin ne daje toliko puno koliko bi ti ocekivao.
3. Diskovi se, ako si primijetio, pricvrscuju vijcima. Nisu namijenjeni seljakanju, za to koriste druge tehnologije.
4. Ne postoji nikakva sigurnost podataka vezana uz same diskove. Osim kvara samih diskova, moze doci i do problema s kontrolerom, OS/SW problema, slucajnih ili namjernih korupcija podataka i slicno. Samim time da li imao solo HDD, RAID ili nesto trece, niti jedna opcija ne eliminira backup.
5. Za pravilnu konfiguraciju diskova bitno je sto se radi. Ne postoji "univerzalno" rjesenje.
6. Sigurnost i brzina kostaju. Trebas sam procijeniti da li si spreman to platiti.