Ajde ovako.
Posto vidim da ti je potrebno da obadva kompa istovremeno budu na netu uradi sledece.
Na svoj ukljuci ADSL modem. Ako ga na kom spajas preko USB onda ti nece trebati dvije mrezne u tvom kompu, ukoliko modem spajas na komp preko mreznog kabla onda ce ti biti potrebne dvije mrezne kartice.
-Kada spojis modem na svoj komp postavi sebi IP adresu 192.168.0.1 (na mreznoj kartici koja je spojena na switch), a sestri 192.168.0.2.
-Na sestrin komp stavi za default gateway 192.168.0.1 (svoju adresu).
-Na obadva kompa stavi Subnet mask 255.255.255.0.
-Na svom kompu jos samo sherujes konekciju i to je to (nije nuzno potrebno ali uradi za svaki slucaj).
Ja sam na ovom principu (sa dvije mrezne kartice kod sebe, a kasnije sa modemom prikljucenim na komp preko USB-a) djelio internet sa komsijom. Prtije 2 dana smo sebi sastavili jedan "server" i na njega bacili Linux. Napravili smo "server" iz vise razloga. Kao prvo je bilo to sto bi moj komp morao biti upaljen citav dan kako bi komsija imao pristup internetu a kao druga stvar je to da kad god on nesto skida (downloaduje) sa interneta mene disconnectuje ako igram Warcraft3 ili mi ping podivlja... Sa serverom smo fino odredili garantovanu brizinu za portove i IP adrese koje se koriste za igranje i sad sve fino funkcionise.
To bi trebalo biti to. Ako budes i dalje imao problema javi mi se na PM slobodno.