Citiraj:
Autor Bruno_Rv
Ma ja mogu slobodno reci da dosta poslodavaca niti nema pojma sta trazi. Primjer:
"gazda" jedne lokalne firme trazi covjeka koji se kuzi u mreze. Zicne i bezicne. On sam nema bas pojma o tome pa trazi nekoga ko zna.
Dodje frajer na razgovor i izreda mu sve sto zna o tome (lik se dosta kuzi i zna znanje ali ima konobarsku srednju i par godina raznih tecajeva mreza, programiranja itd). gazda pita "a koju skolu imas". Ovaj kaze konobarsku i par godina raznih tecajeva.
Na kraju gazda odhebe lika i uzme jednog ko je zavrsio za elektrotehnicara ,kao on zna znanje.
Na kraju, tip je dobio otkaz jer nije imao pojma,a gazda ostao kratkih rukava jer se ovaj drugi lik ODMAH zaposlio u drugoj firmi.
Ovo je samo jedan primjer kako se zaposljavaju ljudi koji ZNAJU ali nije dovoljno jer se trazi EINSTEIN,a ne dobar radnik.
|
Vrlo brzo taj gazda će tražiti VSS zato jer je zakljucio da je problem u školovanju a ne profilu koji traži. Onda se takvi oglasi pojavljuju. Traži se momak koji će šarafiti ko kompjukterima. Uvjet VSS. I sve to za 2500 kn. A ja zaključio, izračunao i vidio da me više košta da dođem na posao i radim. Treba mi oko 2800 kn.
A mali problem je i u potencijalnim kandidatima. Dođu pred gazdu koji se bavi drvnom građom ili proizvodnjom vijčane robe ili pred ženu koja je HR i onda se razbacuju: "Windows Setup, update, patch, driver, network, domain..." A njemu treba čovjek koji treba srediti te kante koje je kupo da napokon rade kako treba. Obojica govorite o istom, ali drugačijim jezikom. Možda bi dobili posao kada bi mu rekli: "Sređujem vindofse, napravim da budu brži, sigurniji i bolji, uvezujem ih tako da sve bude automatski, sređujem mailove i tako to."
Svi uvjeti koje navode u oglasima nisu uvjek previše važni. Meni je čovjek rekao: "Ne zanima me jesi li ti završio jaslice ili 3 fakulteta. Znaš li ti raditi? Imaš li kakav dokaz?" Imao sam i dobio posao. Jedino je žalosno što me on htio platiti za posao sa fakultetom kao da imam završene jaslice, pa se baš i nismo slagali na duži rok, ali sam radio mjesec dana, dobio love koliko sam htio, a on nikada nije moj posao unovčio jer mu drugi kandidati nisu odradili posao kao ja.
A životopis je posebna priča. Radi se o tome da napišeš u malo redova kako puno znaš i imaš iskusta iako se upravo prijavljuješ na prvi posao. Nije jednostavno, ali oslikava to da znaš cijeniti svoj rad i svoje znanje. Kada sam sebe cijeniš i drugi će to znati.
Ukratko je cijela prića u tome da sereš ti, seru oni, dogovoriš plaću i kreneš raditi. Moraš imati na umu da su oni profesionalci u sranju jer su ko grlice dok nisu uhodali posao da tebe mogu zaposliti. Kakvi god bili, taj dio moraš neprestano imati na umu i cijeniti tu njihovu sposobnost.