View Single Post
Staro 21.03.2007., 12:38   #40
Bartuc
The All Seeing Eye
Moj komp

Bartuc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Meni se komp boota (od "power on" do "spremnih za rad windowsa") 23 sekunde bez BitDefender v10 (isključen real time monitor) i 27 sekundi sa BitDefenderom (uključen RTM)!

Komp mi je optimiziran (ima vodič u ovom podforumu - način na koji ja optimiziram) ali imam i zatrpane windowse jer je komp relativno nov pa ga testiram sa svim i svačim! Znači da bi moglo biti to i malo brže

Uglavnom, boot proces je teško ubrzati jednom kada se pokvari! Također, bilo kakvo snimanje/brisanje, programa/demo igri, koje ne koristite, smanjuje performanse kompa pa time je automatski i boot windowsa duži (registry je zatrpan jer koliko god vi koristili uninstall on če uvjek pamtiti apsolutno sve kaj se događalo na kompu - rjetki su programi/igre koje pri uninstallu brišu sve za sobom iz registry-ja)!

TweakXP sa svojom opcijom za defragmentiranje boot fileova može ubrzati boot proces ali ne drastično!

Od programa vam mogu preporučiti TuneUP Utilities 2007! On ima vrlo korisnu opciju, "Defragment Registry", tj. on može defragmentirati cjeli registry! Ako se skombinira sa CCleanerom, dobijete koliko toliko "čist" registry što također može imati utjecaja na brzinu dizanja windowsa!

Također, nadosnimavanje novih drivera (bilo za matičnu ili grafičku) na starije drivere je vrlo kobno za performanse! Ako se radi novi install drivera (ne live update) onda se MORA komp očistiti od prethodnih drivera inaće dobijete pimpek od ovce

Također može pomoći (mislim da je ovo već spomenuto)... U BIOS-u ostavite samo HDD kao boot device, ostale isključite, uključite ih tek kad buju vam trebale (prilikom formata/reinstalla Windowsa)!

PS: Dobro bi bilo (moje mišljenje), ako često mjenjate komponente računala (a da ga nakon toga ne formatirate), da napravite Clear CMOS (da se BIOS malo resetira i prilagodi novoj situaciji u kompu - novi HDD/optika/...)

Eto, malo da i ja nekaj nadodam

Pozdrav!
Bartuc je offline   Reply With Quote