View Single Post
Staro 16.03.2007., 12:51   #22
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Svi koji bi platili masne pare za optiku neka se presele u "walking distance" od nekog velikog IXP. Evo ja sam na 100 metara od SARA-e i gustam se sa 100Mb vezom (Kog zanima cijena, 60 eura mjesecno)

A sad za ozbiljno, sto se optike tice, imao sam tu srecu da budem na Allied Telesysovoj prezentaciji na kojoj su pokazali primjer uspjesno implementiranog triple-playa u jednom u malom austrijskom gradicu. Sve to radi super, AT ima odlicnu opremu, provider je sretan sto pruzaju usluge tipa : "sve emisije sa svih televizijskih postaja ostaju na nasem serveru 24h pa cak i ako ste zakasnili na neki film, dnevnik ili tekmu, jos uvijek mozete pogledat sve otpocetka i nista ne propustit".

Ali koliko ja znam, to se nije prosirilo dalje, niti po austriji, a ni bas po svijetu (mozda Japan, ne znam). Jer definitivno nije isplativo. Pokusajte samo stavit na papir opremu koja vam je potrebna za streamao TV program unazad 24h sa 100+ kanala u HDTV kvaliteti prema, recimo, 100,000 korisnika. A to je samo jedna od usluga koje nude. Pa onda sve ono sto je Medo rekao u vezi uvodjenja optike (sto itekako stoji).

Optika je fantasticna, optika je buducnost, ali trenutno krenut u neku agresivnu kampanju uvodjenja optike po Zagrebu bi bilo financijsko samoubojstvo.

Ono sto bi trebalo je omogucit ADSL korisnicima brzine do 20Mbps, a ne ove sramotno niske brzine. Citam da VIP promovira HDSPA, 7,2Mbps kao "Brze od ADSL-a" i to im je moto. Stvarno zalosno da je T-Com napravio takvu ponudu da mobilni operator moze reklamirati mobilni internet kao "brze od ADSL-a".
Iskreno, bilo me sram kad sam vidio tu marketinsku kampanju.

Pravi triple-play necemo koristiti jos neko vrijeme, ali se sa bakrom mozemo priblizit tome dovoljno za vecinu korisnika.

Osobno smatram da je totalno pogresan smjer forsirat "svemirsku" tehnologiju (i po cijeni i po performansama) kad si firma koja si to ne moze priustit. Svaka cast decki, ali je to ogroman zalogaj kojeg se mnogi drugi, puno veci igraci, ne usude napravit. Iz opravdanih razloga. Pa cak i taj mali austrijski gradic je dobio svoju optiku samo zato jer je AT bio spreman pomoc (citaj sufinancirat) taj projekt da bi mogli pokazati kako je njihova oprema cool i totalno triple-play friendly.

Da optika je buducnost, da treba mislist na buducnost i izgradit infrastrukturu koja ce nakon toga biti aktualna jos koje desetljece, ali treba li se stvarno toga primiti jedan ambiciozan provider kojem je to preveliki zalogaj?

Svaka cast Vodatelu na tome sto pokusavaju, iskreno se nadam da ce decki jednog uspjet ostvarit svoje planove, ali nemojte ocekivati cuda, jer Vodatel nema budzet za napravit cuda. I zapitajte se, da je uvest optiku isplativo, zasto to ne rade operateri koji imaju taj budzet? Ne samo u Hrvatskoj, nego i vani?

Ali bi Vodatel definitivno trebao prestat davat nerealna obecanja. Npr. meni je bilo receno (prosle godine, tokom ljeta or something) da ce u Novom Zagrebu triple-play biti dostupan do proljeca 2007. Budite realni, a nemojte gradjanima govorit ono sto zele cut, jer ce vam se obit u glavu.
Elven je offline   Reply With Quote