View Single Post
Staro 16.03.2007., 01:25   #4
messiah
aka Mithrandir
Moj komp

messiah's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
Dakle, smisao dinamickog dns-a je da imas "prividni" stalni ip, tj. da ne moras poznavati ip da bi se spojio na udaljenu lokaciju.

E sad, tvoj router moze podrzavati dinamicki dns, pa na stroj neces morati snimati nikakvi softver, nego svaki put kada ti se promijeni IP to ce ti router automatski skuzit i poslat tvom dyndns posluzitelju. U slucaju da to tvoj router ne podrzava, morat ces na kompjuter nasnimit mali softvercic koji ce to obavljat.

Dakle, odes na http://www.dyndns.com/ otvoris si account i tamo si podesis dynamic dns hostname koje nije zauzeto (malo ces se namucit ako zelis neko popularnije ime

Ako ti router ne podrzava dyndns skines si aplikaciju odavde http://www.dyndns.com/support/clients/

Kada si sve to uspostavio, svom kompjuteru sa udaljene lokacije pristupas preko imena tvojeime.dyndns.com (moze bit i neka druga domena, ovisno o onoj kojoj si odabrao).

Od softvera za spajanje na udaljeno racunalo preporucam ti aplikaciju koja je ugradena u WinXP Pro: Remote Desktop Connection.

Na kompjuteru na koji se spajas moras omogucit da se na taj kompjuter moze spajati RDC-om (Control Panel->System->Remote, odaberi allow users to connect remotely to this computer).
Takoder, ako nemas postavljenu sifru na accountu, morat ces je postavit ako se zelis spajat Remote Desktopom.

E sad, ako imas vise kompjutera u lokalnoj mrezi (tj.ne spajas se preko ADSL "modema" nego routera, morat ces napravit portforwarding).
Remote Desktop ti koristi port 3389.

Ja bi ti preporucio slijedecu konfiguraciju: recimo da imas slijedecu situaciju:

Kompjuter A (IP 192.168.1.2, MAC adresa: kompA (ne da mi se hexa pisat))
Kompjuter B (IP 192.168.1.3, MAC adresa: kompB)

Forwardiras vanjski port koji odaberes (recimo 4000) na port 3389 IP ili MAC (ovisno o routeru) kompjutera A.
Forwardiras vanjski port koji odaberes (recimo 4001) na port 3389 IP ili MAC (ovisno o routeru) kompjutera B.

Tada se izvana na kompjuterA spajas tako da u remote desktop connection upises tvojeime.dyndns.com:4000 (ili IP_kompjutera:4000), a na kompjuterB tvojeime.dyndns.com:4001.

Eto, nadam se da sam dobro objasnio. Ako negdje zapnes vici
messiah je offline   Reply With Quote