Ja sam jedno vrijeme imao jednu particiju od 1,5GB sa swap fileom od 1GB fix, to sam stavio kad sam negdje po netu čitao da pomaže, ma da iskreno nisam vidio neko poboljšanje.
Ono što najviše usporava disk je postotak njegove popunjenosti neovisno u fragmentaciji, e sad lagao bi kad bi rekao da to vrijedi (i) za particije.
Također sam jedanput stavljao program files (daklem sve programe) na drugu particiju, također neku značajnu razliku nisam primjetio da bi nastavio sa istim.
E sad mjerenje nije obavljano sa programima koji mi izbace brojke nego onako kako je.
Po meni najbolji način sređivanja prostora bi bio ovakav: C,D,E particije:
Na C: Win i programi zajedno sa download folderom koji se provjerava za viruse i nakon toga premješta na "sigurno mjesto" cca 30GB
Na D: Po mogućnosti samo igre (to sam prestao radit jer nemam više toliko igara kao prije) Ovisi o kapacitetu harda i osobnom potrebom za igrama
Na E: Ostatak iliti ga špajza najveća particija na koju sve ide koja je podosta fragmentirana ali to i nije toliko bitno jer razlika od par stotinki u pregledavanju MP3ca i sličnih gluposti ništa ne znače
Eto to je neka moja formula koja mi se nekak čini najbolja