Citiraj:
Autor Renesis
Pa ne pratim taj high-end, ali sumnjam da jedan Eizo, Sony ili ostatak ekipe nema u ponudi kvalitetne monitore za profesionalce...
|
Ti sumnaj, no ja pratim high end godinama (inače se bavim DTP-om, grafičkim dizajnom i ilustracijom, tako da mi je monitor važno sredstvo za rad), i kao što sam rekao - takvi monitori se više NE PROIZVODE. Sony je prestao proizvoditi Triniton cijevi još 2001 / 2002. godine, a ubrzo (no ipak nešto kasnije) su i EIZO, te NEC / Mitsubishi prestali proizvoditi CRT monitore. Štoviše, SONY je krajem prošle godine objavio da prestaje proizvoditi i consumer LCD monitore.
Nažalost kvalitetnih CRT-a više nema, i jedina opcija je kupovina nekog rabljnog modela (ili uz dosta sreće pronalazak nekog zalutalog modela u Americi i sl. koji je u nekoj manjoj firmi ostao na lageru). "Profesionalci" (znači DTP / grafički dizajn / obrada fotografija / prepress itd itd.) su "osuđeni" na LCD monitore (ili ubadanje nekog rabljenog modela, što je svakim danom sve manje opcija - kao što sam već rekao, nakon izvjesnog broja sati korištenja CRT monitorima pada kvaliteta prikaza, a u profesionalnom okruženju to je problematično), no to ne znači daq danas nema izvrsnih LCD monitora (pogledaj samo novi NEC 2690WUXi - izvrstan 26" S-IPS monitor s 12-bit LUT-om i 92% color gamutom).
CRT-i su imali neke prednosti i neke mane, danas LCD-i imaju neke prednosti i neke mane, ali ionako je bespredmentno o tome raspravljati - kvalitetni CRT monitori se više ne proizvode (već nekoliko godina), niti će se ikad više proizvoditi. prema tome...
to De5tr0yer: kvalitetnim CRT monitorima cijena je UVIJEK bila visoka, kao što je i kvalitetnim LCD monitorima cijena danas visoka (ja sam svoj Trinitron 2000. godine platio preko 10000kn).