Evo danas sam kolegi sa fax-a složio "tiho kučište" te sam mislio ovdje staviti "listu" stvari koje sam napravio. Lista če sadržavati samo modifikaciju kučišta i nekih komponenti, a može vam služiti kao smjernica na što se mora obratiti pozornost prilikom slaganja tihog računala!
Za utišavanje sam koristio samo plastificirani stiropor i izolir traku. -Low Budget!
Plastificirani stiropor: 6kn/m2
Izolir traka: 5kn
The Lista:
1) Stiropor sam stavio na:
a) Sve stranice kučišta - ljeva, desna, dio prednje i zadnje! Na prednjoj strani sam stavio stiropor svugdje osim na rupu za DVD-rom. Na stražnjoj strani svugdje osim gdje izlazi grafička, PCI i rupa na kojoj je ventilator!
b) Između napajanja u kučišta - to podrazumjeva i stranu koja se šarafi u kučište (iskroji se oblik koji vam paše)!
c) Između HDD-a i kučišta - bočna strana HDD-a (gdje se šarafi u konstrukciju kučišta), naljepi se stiropor i izbuše se rupice kroz stiropor gdje dolaze šarafi!
d) Između DVD-a i kučišta - isti postupak kao i za HDD ( pod (c) )!
e) Između ventilatora i kučišta - stiropor se skroji po samom rubu ventilatora na strani koja je u kontaktu sa kučištem. (Pokazano par postova iznad!)
f) Dno kučišta (s vanjske strane) - kolega ima komp u stolu (polica) te ovo smanjuje vibracije po drvetu! (nismo imali gumene nožice)
g) Bočne stranice (s vanjske strane) - kolega nije imao problema s tim ali ovo je preporuka ukoliko vam je kučište naslonjeno na zid/ormar/...!
2) Izolir traku sam stavio na:
a) Rub bočnih stranica - smanjuje vibracije te je također čvršći ali mekši spoj između kučišta i stranica! (postupak opisan par postova iznad)!
b) Spoj između ploče od matične i kučišta - pošto CPU Cooler uvjek ima određene vibracije, te vibracije se prenose preko matične na kučište! Spoj gdje se ploča od matične šarafi u kučište sam obljepio sa izolir trakom također zbog mekšeg/čvršćeg kontakta!
--------------------------------------------------------------------------
Također sam vezicama doveo u red kablove unutar kučišta zbog boljeg protoka zraka. Računalo mu je hlađeno sa 3 ventilatora (dosta je dva ali je on inzistirao na 3 ventilatora), 2 na ispuhu i 1 na upuhu! Sva sreće da su bili Papst ventilatori koji su poznati po svojoj tišini!
Još je vrlo važno dotegnuti sve šarafe na kučištu kako bi sve bilo čvršće sa manjim vibracijama!
Ukoliko vam se neki od šarafa vrti u mjestu potrebno je sa cvicangama stisnuti izbočeni dio rupice u koju ulaze šarafi!
Eto, to bi bilo to. Nisam mu modao ventilatore (nije htjeo) ali je kučište zamjetno tiše nego što je bilo! Nadam se da će ova lista nekome pomoći u utišavanju računala! Slike nisam stavljao jer bi time zatrpao topic velikim bandwith-om mada mislim da sam sve dovoljno jasno objasnio da niti ne trebaju slike!
Lista služi samo kao smjernica što raditi pri utišavanju kompa!
Pozdrav!