Citiraj:
Autor rib@
He. Interesantno.
Prema tome mislim da ce kamion na vagi pokazivati razlicitu masu kad ptice ne lete od mase kad ce ptice letjeti.
Edit: Osjecamo li veci pritisak kad ptice lete iznad nas ili ce vaga pokazivati neki pomak kad ce ptica letjeti iznad nje?
|
Masa ostaje ista, tezina se mijenja
Ne znam kako ti, ali kad npr. golub poleti ispred mene, osjetim lagani vjetric na licu...a to je pritisak, koliko god malen da bio. Isto tako, jel osjetis ti pritisak kad vidis helikopter kako leti iznad tebe na 400m visine? Ne. I spominjes kako se oko bumbara kovitla zrak...a oko helikoptera ne?
Kamion nece bit nista laksi, kao sto je TomRi rekao upravo zbog toga jer se radi o zatvorenom sustavu.
EDIT: Ako mozes doc do neke precizne digitalne vage onda probaj mahat rukama tako da pritisces zrak prema vagi pa pogledaj na display-u da li ce ista pokazivat.
EDIT2: Tesko da ce itko nac toliko osjetljivu vagu

pa sam se sjetio jos necega - papir! Kad puhnete u papir, jel se mice?
Pticurine isto tako moraju savladat svoju tezinu da bi uzletile a to ce napravit jedino tako da stvore silu jednaku ili vecoj od gravitacijske, a ta ista sila se opet prenosi na kontenjer. Dakle, kamion ce jednako tezit bez obzira da li pticurine pokusavaju poletit (jer nece moc, btw) ili skakucu ili stoje mirno.