View Single Post
Staro 27.02.2007., 10:44   #99
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Heh pa pogledaj onaj link na početku pa mi ti reci (onako pošteno) jel se tebi ono činu u redu ili ne...

Btw mogu se složiti s tobom oko toga za plaću ali samo djelomično jer mala plaća može značiti da jer radnik bio podcjenjen, da je primao dio love na ruke (što i nije rijetko danas) ili bilo što drugo tako da je to kao opcija u radu ali kao obaveza definivno ne...

Osim toga prije tako nešt onda možeš otkriti iz onoga što čovjek zatraži kao plaću i onoga što žće ti pokazati na radu a ne iz toga kolko je dobivao jel tako?

Recimo ja nebi ni dana (a kamoli 90 dana) radio bez ugovora crno na bijelom, u kojem bi to što si ti naveo sve ljepo pisalo, previše ljudi znam koji su sa takvim probnim rokovima ili "probnim rokovima" izvisili da bi uopće i pod razno to dolazilo u obzir, to što si ti pošten poslodavac služi samo tebi na čast, vjeruj mi da popriličan broj nije...
Mislim da ekipa ovdje dosta brka pojmove kao sto su probni rad (normalna zakonska i poslovna politika) i rad na crno ili ostale vrste muljaza.

U samom oglasu jedino sto vidim problematicno jest iznos place u zadnjih 12 mjeseci (sto je apsolutna ugovorna tajna, to ne zna ni moja zena, a kamoli firma kojoj saljem CV) i ocjenjivanje komunikativnosti i sklonosti timskom radu (to osoba ne moze objektivno ocijeniti).

Probni rad i jest uvjetovan ugovorom, ne mozes doci i raditi u probnom roku bez ugovora, koji je identican obicnom ugovoru o radu, cak stovise moze biti i pisan tako (ugovor o radu s klauzulom probnog rada). Rad na crno nema nikakve veze s probnim rokom, to su dvije razlicite stvari.

Nije losa politika izjasnjavanje ocekivane place. Za pocetnike je to dosta upitno, no ovdje se izbjegava uopce pocetak (nekad dugotrajnih) pregovora i mozda zaposljavanje krive osobe. Recimo, ja mogu poslati CV, sa svojih brdo certifikata mogu doci ispred svih ostalih, no ako trazim duplo vecu placu od ostalih vlasnik firme me ne mora ni pozvati na razgovor jer nema potrebe za takvom osobom.

Isto tako, spremnost na probni rad je kategorija koja je poslodavcu poprilicno bitna, pocetniku ne toliko, ali iskusnom radniku vrlo. Recimo, kao pocetnik bi itekako bio spreman, sada tesko, osim u jako dobro definiranim okruzenjima s ugovorom proicenim od vise pravnika.