View Single Post
Staro 26.02.2007., 16:32   #24
Srky
Moderator
Moj komp

Srky's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Citiraj:
Autor Nebbo Pregled postova
Evo ovako... u subotu mi je doso cimer sa memom iz Zg-a. Naravno, odmah sam se bacio na testiranje i prvo sto mi je bilo dostupno je moj stari stroj (novi jos ceka dijelove), Epox 8RDA3+, socket A. Nakon sat vremena raznih kemijanja, nije bilo sanse da prodjem BIOS a kamoli da dodjem u windowse, ma koju god opciju podesio.

Vrag mi nije dao mira, moram provjerit dal mema radi. Uglavnom, cimer ima Albatron SLI Athlon 64 plocu, gore je procesor 3000+ Venice E6. E sad nastupa veselje. Prvo sam imao problema dok sam uopce digao cijeli sustav do BIOS-a (morao sam resetirat BIOS postavke). Nakon toga memorija sa taktom od 400MHz nije htjela uc u windowse i non stop se rusilo. Nakon sat vremena kemijanja po opcijama, uspio sam da mi samo jedan keks od 512 proradi na 466MHz (1:1). Zatim stavim dva keksa i Dual Chanell, 1T, opet sve srusi. Poludim i dignem Voltazu na 2.8 i udje, ali se odmah sroka u windows radu. Nakon sat vremena prckanja, skuzim slijedece:
Sa jednim keksom od 512 pri odredjenim postavkama udje u win, odvrti na brzaka par testova, sve ok. Zamijenim keks sa drugim i sa istim postavkama od prethodne konfe, ovaj keks odbija raditi po default voltazi 2.77. Medjutim kad tom keksu dignem malo napon, sve OK!?!

Uglavnom, bakcio sam se jos par sati i jedino sto sam na kraju uspio da mi sve to proradi u dual chanellu 1T, 2.5-4-4-8 @ 250MHz (tj 500MHz) @ 2.9, 1:1 FSB...

Lud od svega, raspakiram svoju DFI CFX3200 po prvi put i krenem u akciju sa pozitivnim mislima da je sve to zbog lose albatron ploce i ostalih komponenti...

TEST SISTEM se sada sastojao od (po meni odlicnih) komponenti:

MBO - DFI LanParty CFX3200, NOVA...
CPU - Venice E6 3000+
RAM - Famozni Corsair, TCCD, 4400
Napajanje - Antec, 550w, staro par tjedana...

Nakon sto sam proveo dosta vremena dok sam uopce pokrenuo da sve to proradi, pa mukotrpno snimanje windowsa koje je puklo par puta (ocito zbog memorije) i bitke koja je trajala do 8h ujutro, ishod je slijedeci (da ne idem u detalje, jer vec i ovako dugacak post necete citat ):

Nema sanse da postignem stabilne rezultate od default 550MHz 2.5-4-4-8 @ 2.77... ma sto stabilne, sretan sam ako prodje bios...

Max sto sam uspio je: 500MHz @ 2.77v 2.5-4-4-8 bez obzira dal pokusavam tjerati rad 1:1 tj. sinhrono, odnosno asinhrono... I pri takvim postavkama, memorija nekad hoce da udje u windowse, nekad nece, nekad uopce nece komp da se upali, pa moram gasit napajanje...

izbacio sam sumnju na procesor, jer sam mnozitelj smanjio na 4x pa je pri FSB 250 radio na 1GHz... mema naravno na 500 i ne ide povise...

Gdje ja grijesim? Ako ste procitali ovo, dajte mi neki savjet? Gdje je greska...?

Eh, da. Na kraju sam odvrtio neki memorijski test u BIOS-u. 1h je vrtio i nije nasao gresku, sto mi se cini da je sa memom sve ok? Ili to treba vrtiti 24h pa onda tek tako zakljucit?...

Ja se borim da dostignem 500MHz, a gdje je defaultnih 550, a pogotovo 600 gdje vi idete...

Nemoj se nista brinit, vodim bitku s TCCD-om vec mjesec dana bezuspjesno
Naime nemogu probit carobnu granicu od 500Mhz ni na kakvim postavkama, ni sa kakim biosima, ni sa kakim voltazama.... jednostavno NEMOZE! BSOD-ovi padaju ko kruske na bilo kojima postavkama iznad 250 (500), bootam ja i na 315 al stabilnost 0 bodova. Pa sam tako dosao do zakljucka da ipak ovo sto kaze -POP-, zeza memorijski kontroler na Venice-u, a to cemo znat sutra kad kolega dobije DFI pa ce istestirat moj TCCD sa Opteronom 148. :burn:
CD-RW/DVD Toshiba SDR1712C & Pioneer DVR-110DLogitech G400 & Ultra-X, G51 on Audigy SE@X-Fi Xtreme
Corsair VX450W@Sharkoon Silvation - 2 x Chieftec 120mm@7VWindows 7 Ultimate 64bit, Iskon ADSL 8192/512kbit@Enkom A1521-I
Srky je offline   Reply With Quote