evo dečki, ja već par godina koristim ir za pc i imam nekoliko gotovih koji mi stoje u ormaru, a savršeno rade. isto se radi o tom sklopu s par komponenata koji je vrlo lagano složiti..no, sve to super radi u girderu (jedino mi je žao što ne mogu naći crack za uice jer je puno jednostavniji i ljepši, al nema veze), ali i mene mući kako upaliti komp preko istog (ili bilo kojeg drugog) daljinca ?!
i mislim da sam našao odgovor..

radi se o sklopu koji se zove ir on-off i služi za paljenje i gašenje nekog sklopa pomoću bilo kojeg daljinca, samo se jednostavno isprogramira i to je to..evo link:
http://free-vz.t-com.hr/Ivica-Novakovic/IrOn-Off.htm
ali, da sve to skupa ne bi bilo tak jednostavno, treba vam pic 12F629 (čip) koji morate programirati pomoću pic programatora. Čipove sam našao u ilici u trgovini EART, a programiram ih pomoću programatora koji se isto da doma složiti i izgleda malo komplicirano za početnike, ali nije baš tak kompliciran. Taj čip, još par komponenti i sklopić je gotov..slučajno ja to radim za maturalni rad pa onda znam nešto o tome..

Ali, to nije sve. Npr. Kada bi taj sklop spojili paralelno na žice od gumbića za paljenje kompa, pritiskom tipke na daljincu zatvorili bi strujni krug (isto kao da ste i pritisnuli gumb) i komp bi se upalio, ali strujni krug bi i dalje ostao zatvoren, a to bi bio problem, jer bi se komp opet ugasio, budući da bi to bilo isto kao da držite gumbić cijelo vrijeme (bar je tak kod mene). Eh, da, tu sad nastupa moja genijalnost (zezam se, naravno). Dosjetio sam se da bi u taj sklop mogao staviti još jedan mali sklopić koji se zove monostabil, da se postigne samo trenutni impuls za paljenje kompa i to onda savršeno funkcionira..znači pritisak tipke na daljincu isto kao i pritisak gumbića za paljenje kompa..
Evo, ovo je otprilike sve o tome kako bi to radilo. Nadam se da će nekome biti od pomoći. Ako nekoga zanima malo detaljnije ili možda hoće da mu ja to napravim...pm...