View Single Post
Staro 23.02.2007., 08:09   #149
Vido
[SW]'V^idO
Moj komp

Vido's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Mislim da ne bi trebao poletjeti jer da bi se stvorila sila uzgona dovoljna da avion uzleti, on mora imati određenu brzinu, a zbog trake on je nema. Kad avion u zraku izgubi brzinu dolazi do sloma uzgona i on počne padati. Ista stvar je i na zemlji samo ne može pasti jer ga drži zemlja. Da taj dio zemlje nestane on bi jednostavno pao dolje jer ne bi uhvatio brzinu koja bi mu dala uzgon da se održi u zraku. Gravitacija.

Ako ga motori guraju ravno (ako nije neki harrier ili nešto slično) onda nema šanse da poleti dok god traka prati njegovu brzinu. To su ustvari dvije sile. Sila motora (F1) i sila trake (F2). Pošto djeluju u suprotnim smjerovima i imaju jednak intezitet (pošto je brzina 0) Frezultanta je 0. A kad nema sile moguće je samo jedno gibanje ukoliko nema trenja i otpora i ukoliko objekt već ima postignutu brzinu - jednoliko po pravcu, a pošto djeluju trenje, otpor zraka i nema počnetne brzine avion miruje u odnosu na nas na Zemlji.

Ako bi kojim slučajem odletio onda bi to bilo uzljetanje sa mjesta pri brzini 0, a koliko znam to nije moguće.

Member of [SW]' CoD2 clan. Join us!

Moji DIY projekti i sl.: http://vidosprojects.freei.me/
Vido je offline