Ta FX 550 je najslabija Quadro FX kartica, i stvarno se ne isplati davati 2000kn za nju. Ta kartica je jednostavno preskupa za to što nudi (kao i ostatak iz Quadro linije, no razumijem da jednom high end studiju koji okreće milijune $$$ nije problem kompove nafilati s Quadro FX 4500 ili 5500, no za 95% ostalih korisnika takve kartice se jednostavno ne isplate. Moja sestra ima arhitektonski studio koji radi na velikim i ozbiljnim projektima i niti jedan komp tamo nema Quadro kartice, a svi rade bez ikakvog problema, na projektima raznih razmjera. Ako baš silom hoćeš da Quadro bude u tom kompu soft mod je stvarno bolje rješenje u ovom slučaju. Quadro i GeForce su u biti hardverski gotovo identične kartice, samo Quadro ima bolje optimizirane drivere za rad u 3D programima. Soft moddingom jednostavno otključavaš opcije koje nisu dostupne GeForce karticama. Preporučujem ti da proguglaš malo o tome, vidjet ćeš da se bez puno muke može dobiti kartica koja je gotovo identična FX 1500 po performansama.
NEC 20WGX2 je odličan 20" widescreen consumer monitor, IMHO najbolji 20" WS monitor trenutno na tržištu. E sad, budući da će namjena tog monitora biti CAD i 3D mislim da bi bolje bilo ići na monitor veće dijagonale (ne nužno WS). Naime 20" WS monitori imaju vertikalnu stranicu kao 17" modeli, što je za takvu namjenu IMHO premalo - za radu Autocadu ili Max-u iznimno je važna što veća vertikala (važna je i širina naravno, ali mislim da će 1050 pixela vertikale biti preskučeno). Mislim da ti je bolje ići na neki 20" regular monitor (1600x1200) ili nešto širi 23" ili 24" ws model (1920x1200). To će povisiti budget, no ionako bi trebao ušparati min 1200kn na kartici. Moga bi ići i na 2x 20" @ 1600x1200, tako ćeš dobiti i jako veliku širinu (3200) i finu visinu (1200). U tom slučaju preporučio bih 20" NEC 2070NX (mislim da dođe oko 4500kn). To je također jako dobar monitor koji koristi S-IPs matricu i definitivno je dobar izbor za CAD 7 3D namjenu.
Druga opcija bi bio neki 23" / 24" model. Najprihvatljiviji cijenom 24" model je trenutno Dell 2407, a to nije baš najbolji monitor. Nije on pretjerano loš, ali se ne može mjeriti s monitorim tipa NEC 2070NX. Njemu doduše dosta ide u prilog njegova cijena - trenutno ga se može dobiti za nekih 5800kn. Bolji izbor bi bio 23" Philips 23WP7, no koliko vidim trenutno ih nema nigdje za kupiti. To je također jako dobar S-IPS monitor, pa ga definitivno preporučujem ukoliko želiš widescreen monitor veće dijagonale (i 23 " i 24" modeli koriste 1920x1200 rezoluciju, tako da je radna površina jednaka, samo je razlika u dot-pitchu / pixel sizeu).
Dakle, što se tiče kvalitete NEC 20WGX2 sigurno nećeš pogriješiti, ali IMHO za takvu namjenu bilo bi poželjno uzeti monitor s 1200 vertikalnom rezolucijom.